Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Снимка: БТА

Това съобщиха Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан

Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се подобрява, той все още е в болница в стабилно състояние, съобщиха пред журналисти Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Стабилно е състоянието на Светейшия патриарх Неофит, все още е в болница, но се молим за неговото здраве, преуспяване и да стане от болничния одър, за да продължи да ръководи кораба на нашата спасителна църква, каза митрополит Киприан, цитиран от БТА.

Българската православна църква почита днес паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. Днес бяха отслужени света литургия и благодарствен молебен за имения ден на патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Българската православна църква почита днес паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. На този ден предишният български патриарх Максим честваше своя имен ден заедно с тогавашния Русенски митрополит Неофит, който сега е български патриарх и Софийски митрополит. 

Светата литургия и молебенът днес бяха възглавени от Великотърновския митрополит Григорий.

В края на богослужението той  прочете приветствие от името на Светия синод:

"Денят, в който честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на Христовия мъченик Неофит, заема специално място в празничния календар на светата ни Църква.

Особената важност на този празник у нас се определя от обстоятелството, че десетилетия наред днешният светъл ден се отбелязва от Православната ни църква и като имен ден на българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното застъпничество на великия Изповедник на православната вяра - на преподобния Максим, а след него - на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за прослава на двама от най-дивните Божи угодници и едновременно с това за молитвени благопожелания към този, който предстои пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата благодат и мир за светата ни Църква и цялото ни отечество...". 

"Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, защото, като християни, добре знаем силата на молитвата и че "... молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне" (Иак. 5:15). И защото, отново като християни, помним апостолския призив да бъдем "радостни в надеждата; в скръбта... търпеливи, в молитвата - постоянни" (Рим. 12:12).

Ето защо нека днес, с едни уста и едно сърце, да се помолим още веднъж за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве, и сили, за да продължи архипастирското си служение в светата ни Църква, предстоейки с пред Бога за всички нас", каза митрополит Григорий.

Богослужението продължи повече от три часа и завърши с многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП и за всички празнуващи днес православни християни. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK