В страната ни има изградени трасета за газ, за които не се говореше дълго време. Оказва се, че това е крито, че имаме огромен капацитет за пренос на газ, който може да дойде от юг и югоизток. Това коментира вицепремиерът Борислав Сандов, който днес заедно с министъра на образованието Николай Деков в столичното училище по транспорт откри станция за водород.

Отговорът му идва заради обвинения на ГЕРБ, че правителството не използва ресурсите на държавата. "Досега чували ли сте затова", попита възмутен Сандов. По думите му капацитетът съществува отдавна и газът може да идва от Близкия Изток или Северна Африка, а заради NG- терминалите - от Гърция, Турция - може да се превозва втечнен газ с пътуващите кораби, обясни той, цитиран от News.bg.

В отговор на обвинения от опозицията към "Продължаваме промяната" - Николай Денков каза, че Русия е вкарала посредник в кризата - "банка, която иска да прави преводите от една валута в друга валута, без да има контрол", а България иска да се изпълнява договора така, както е подписан.

Той е категоричен, че ГЕРБ нямат друг изход да излязат от ситуацията, в която "са набутали цялата държава". Като лъжи определи Борислав Сандов твърденията на опозицията, че правителството днес е в Брюксел да търси общо решение, вече са договорени алтернативни доставки. Той бе категоричен и че се търси общоевропейско решение с общи доставки.

"Ние сме част от ЕС и ще се намери решение, а правителството е разгледало риска и е подсигурило време за преминаване през други горива и алтернативни източници, като единствената разлика ще е в цената. Правителството ще направи всичко възможно да се компенсира тази цена, тя ще се регулира, когато се сключат договорите за внос. Търси се общоевропейско решение, да има голяма поръчка и в един момент може да се окаже, че имаме по-ниски цени на горивата", каза вицепремиерът.

Той добави, че ако има цена, която не е посилна за плащане, държавата ще се намеси чрез мерки, както в кризите досега. Сандов предвиди още, че никоя друга държава няма да позволи изнудване от Русия за газ и ще има и други държави със спрени доставки.

На въпроса очакват ли се предсрочни избори и знаят ли, че ДПС подготвят електората си: Денков каза, че "работата на всички партии е винаги да са готови за избори. Сандов обаче смята, че "това е провокация от страна на ДПС, както се прави от ГЕРБ всяка седмица.

Засега няма такива индикации, следва се коалиционното споразумение, няма въпрос досега, който да е възникнал и да не се решава според предварителните линии, а външните фактори се решават според ситуацията, обясни той.

Борислав Сандов е категоричен, че в МС не се водят разговори за оставки и избори, а как да се свърши работата по-ефективно.

Относно спора за военна помощ от Украйна, Николай Денков каза, че въпросът "ще се реши от парламента".