Черешовата кампания в Кюстендилско започва на 5-и юни, закъснява заради студената пролет

Снимки: Infomreja.bg

Очакват ниски изкупни цени и глад за берачи

Черешовата кампания в Кюстендилско ще се забави и очакванията са тя да започне от 5-и юни. Причината основно е хладната пролет, коментира пред ИНФОМРЕЖА, агроспециалистът и черешопроизводител от Кюстендил, Валери Йовев. По негови думи ранните череши отново ще се дават предимно за преработка.

На много места в общината пък има измръзвания при овошките, като най-значителни те са в района на село Горна Гращица, където пораженията са на 50%. “Това каква ще бъде кампанията никой не може да каже, защото всичко зависи на първо място от атмосферните условия. В момента валежите, които падат могат да доведат до напукване и скапване на продукцията, която впоследствие да става единствено за ракия.

През м.г., например, на печалба бяха единствено колегите, които успяха да пласират продукцията си за прясна консумация. Останалите, които я предавахме за преработка и изкупната цена бе от порядъка на 1 – 1.20 лв. за кг., бяхме на ръба. Работната ръка е скъпа, препаратите, торовете, а накрая ти остава печалба от 10-15 ст., която при този обем от работа е нищожна“, обясни още Йовев.

Сред проблемите за местните производители и през тази година ще бъде липсата на берачи, като на местно ниво се намират между 15-20% от необходимата работна ръка. „В разгара на кампанията по-голямата част от колегите се справят с външни берачи, тоест хора, които идват от други региони, визирам Вършец, Берковица и др. градове. Всеки наема няколко семейства, осигурява им условия подходящи за живот и така се справяме. Друг е въпросът и за надницата, която искат да им заплащаме.

При един лев изкупна цена, като платиш 50 ст. на кг набран плод, може да си представите какво остава, а в този сума влизат и пръскания, препарати, торове. Имаше колеги, които дори плащаха по 60 ст. на набран кг череши за прясна консумация, само и само да намерят берачи. А от там идва и т.нар. кражба на работна ръка, защото разчиташ на определени хора да дойдат днес или утре, а тях ги няма, защото някой друг им е дал малко по-висока надница“, коментира още ароспециалистът.  

От няколко дни в търговските обекти в Кюстендил се появиха и първи череши, установи проверка на ИНФОМРЕЖА. Те обаче идват от Гърция, а цената им за кг е 20 лв. Малцина си позволяват по 100-200 грама заради космичната цена. Очакванията са първите български череши да дойдат от Петрич, като цената им ще бъде по 5-6 лв. за кг., прогнозират местните търговци.  

 

Личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK