СЗО отчете "невероятно ниски нива" на ваксинация срещу COVID-19 и грип

Снимка: Infomreja.bg

Правителството на Испания възстанови изискванията за носене на маски в здравните заведения

Ниските нива на ваксиниране срещу най-новите варианти на COVID-19 и грип оказват натиск върху здравните системи тази зима, казаха пред Ройтерс водещи представители на общественото здравеопазване. В Съединените щати, няколко европейски страни и други части на света през последните седмици има съобщения за нарастващи хоспитализации, свързани с респираторни инфекции. Смъртността също се повиши сред по-възрастните в някои региони, но далеч под пика на пандемията от COVID, предава Ройтерс.

Правителството на Испания възстанови изискванията за носене на маски  в здравните заведения. Същото направиха и някои болнични мрежи в САЩ.

"Твърде много хора се нуждаят от сериозни медицински грижи заради грип, заради COVID. Това е нещо, което можем да предотвратим", каза Мария Ван Керхов, временен директор на Световната здравна организация за подготовка за епидемии и пандемии.

Тя посочи "невероятно ниските" нива на ваксиниране срещу грип и COVID-19 в много страни през този сезон, докато светът се опитва да преодолее пандемията и нейните ограничения.

Правителствата се опитват да разяснят рисковете, които все още крие COVID, и ползите от ваксинацията, откакто глобалната извънредна ситуация за общественото здраве беше обявена за приключила през май 2023 г., казаха експерти по инфекциозни болести и здравни служители.

Само 19,4% от възрастните в САЩ са получили последната ваксина срещу COVID въз основа на Националното проучване на имунизациите на Центъра за контрол на заболяванията (CDC) на САЩ, въпреки препоръката всички възрастни да получат актуализирана ваксина, за да се предпазят от сериозно заболяване.

Това се сравнява приблизително със 17% от възрастните, които са получили двувалентен бустер през сезон 2022-2023 г., въз основа на действителни данни за ваксината, докладвани на CDC от щатите.

Почти половината от възрастните в САЩ над 18 години са получили противогрипна ваксина през този сезон (44,9%), приблизително същото като миналата година (44%), според CDC.

"Не смятаме, че достатъчно хора са получили актуализираната ваксина срещу COVID", каза директорът на CDC Манди Коен в интервю. "Хората все още не разбират, че COVID все още е по-тежка болест от грипа."

Грипът представлява 5,2% от спешните посещения при лекар в САЩ в сравнение с 3% за COVID през седмицата, приключила на 30 декември. И все пак COVID представлява 10,5 от 100 000 хоспитализации през това време, в сравнение с 6,1 на 100 000 за грип.

В Европа грипът циркулира с по-висока скорост от COVID, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Общо 24% от представителна извадка от тестове се оказаха положителни през последната седмица на 2023 г. спрямо 19% две седмици по-рано.

Процентите са в съответствие с предишните грипни сезони, каза експертът по респираторни вируси на ECDC Едоардо Колзани. Но "сега имаме COVID-19 като нов, нежелан гост", каза той.

ECDC не разполага с нива на ваксиниране за континента за грип или COVID, но Колзани каза, че ранните данни показват, че приемането на ваксина срещу COVID е доста под нивата от времето на пандемията.

В Европа новите ваксини срещу COVID се препоръчват само за високорискови групи, като възрастни хора и имунокомпрометирани пациенти. Сред тези групи СЗО казва, че трябва да има 100% покритие. Процентът на COVID също се покачва в южното полукълбо през лятото, каза СЗО и очевидно все още не е сезонен вирус.

Миналия месец бяха отчетени 850 000 нови случая на COVID-18 и 118 000 нови хоспитализации в световен мащаб, което е увеличение от ноември съответно с 52% и 23%, според СЗО, която добави, че реалните цифри вероятно са по-високи.

Ваксините все още са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, дори и да не блокират инфекцията, казаха експерти.

Скорошно проучване в списанието Lancet Infectious Diseases установи, че актуализираната ваксина, която е насочена към коронавирусния вариант XBB.1.5, намалява риска от хоспитализация при COVID със 76,1% при хора, засегнати от по-нови варианти, на база на обществени здравни досиета от възрастни над 65 години.

Смята се, че тазгодишните противогрипни ваксини, направени от редица производители, намаляват риска от хоспитализация с 52%.

Но "умора от ваксинация срещу COVID" възпрепятства усвояването, каза Колзани. В Италия, например, 8,6% от отговарящото на условията население е получило третата си бустерна COVID ваксина след първоначалната серия ваксинации, показват данни на Министерството на здравеопазването от 7 януари.

Данните за грипа все още не са налични, но проучване на Federfarma, асоциацията на италианските аптеки, каза, че 15% от италианците са били ваксинирани срещу грип тази есен, в сравнение с малко над 20% през миналия сезон./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK