Близо 14% от боклука в община Гоце Делчев е… храна

Снимка: Община Гоце Делчев

Това сочи анализ на общинската администрация

Според анализа на отпадъците, който Община Гоце Делчев е провела през последната година, 13,85% от отпадъците, които генерират местните жители, са остатъци от храна и развалени продукти.

Това не е просто загубена храна, а загубени ресурси: вода, енергия, време и труд, вложени в производството ѝ. А когато тази храна попадне на депото, тя започва да се разлага и отделя вредни газове, които замърсяват въздуха и допринасят за климатичните промени, коментират от администрацията. 

Ето и съветите на Общината, за да се подобри управлението на отпадъците, а и бюджета на домакинствата. 

- Да планираме пазаруването си разумно – купувайки само нужното за следващите 2–3 дни и използвай списък. Така едновременно ще пестим пари, и няма да изхвърляме развалени продукти.

- Да компостираме, ако имаме такава възможност – растителните отпадъци се превръщат в чудесен естествен тор, с който лесно да наторим градината или двора.

Раздели, изхвърли, печелиш ти! 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK