Това сочи анализ на общинската администрация
Според анализа на отпадъците, който Община Гоце Делчев е провела през последната година, 13,85% от отпадъците, които генерират местните жители, са остатъци от храна и развалени продукти.
Това не е просто загубена храна, а загубени ресурси: вода, енергия, време и труд, вложени в производството ѝ. А когато тази храна попадне на депото, тя започва да се разлага и отделя вредни газове, които замърсяват въздуха и допринасят за климатичните промени, коментират от администрацията.
Ето и съветите на Общината, за да се подобри управлението на отпадъците, а и бюджета на домакинствата.
- Да планираме пазаруването си разумно – купувайки само нужното за следващите 2–3 дни и използвай списък. Така едновременно ще пестим пари, и няма да изхвърляме развалени продукти.
- Да компостираме, ако имаме такава възможност – растителните отпадъци се превръщат в чудесен естествен тор, с който лесно да наторим градината или двора.
Раздели, изхвърли, печелиш ти!