Лукашенко вини САЩ за смъртта на иранския президент

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Забранили са неговият хеликоптер да бъде обслужван

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че САЩ са виновни за смъртта на президента на Иран Ебрахим Раиси, тъй като санкционната им политика забранява обслужването на неговия хеликоптер, съобщава БелТа и ТАСС.

Той направи изявлението в рамките двудневни разговори с руския си колега Владимир Путин. 

"Те забраниха на своите компании да го обслужват. Следователно това също е тяхна вина", смята президентът.

Беларуският лидер припомни, че САЩ също са наложили санкции срещу неговия самолет.

"Всички са вярващи в САЩ. Е, щом са вярващи, нека почакат Господ да им изпрати отговор, те не се държат така в света. Не съм мистик, но ще дойде време, за това всички ще отговорят, ще отговорят изцяло, няма да се крият зад океана", каза Лукашенко. Отговорните за вземането на такива решения трябва да очакват справедливо възмездие.

Ръководителят на Беларус подчерта, че САЩ "забраниха обслужването на този хеликоптер, това е сигурно".

Лукашенко отбеляза, че и неговият самолет е попадал под санкциите, за разлика от този на Путин, например, тъй като той използва руски такъв. 

Лукашенко подчерта, че Раиси е бил "нормален, мил човек, който води откровен, честен диалог, загрижен е за развитието на собствената си държава и защитава интересите на своя народ". Държавният глава нарече загиналия Ебрахим Раиси добър приятел както на Беларус, така и на Русия. 

"Мисля, че Иран е страната, която ще разбере какво се е случило там", добави Лукашенко.

На свой ред руският президент отбеляза, че други лица, придружаващи иранския президент, са летели с два хеликоптера руско производство при същите метеорологични условия, в същия въздушен коридор и са пътували без проблеми. 

Припомняме, че санкциите на Съединените щати влошиха безопасността на въздухоплаването. Това коментира преди дни руският външен министър Сергей Лавров по повод катастрофата с хеликоптер.

"Американците отричат ​​това, но истината е, че други страни, срещу които САЩ обявиха санкции, не получават резервни части за американска техника, включително авиационна, посочи Лавров за катастрофата. Говорим за умишлено нанасяне на щети на обикновените граждани, които използват тези превозни средства, а когато не се доставят резервни части, това е пряко свързано с намаляване на нивото на безопасност", категоричен бе той.

По информация на иранските медии има кадри, които показват, че произведеният в САЩ хеликоптер Bell 212, с който е пътувал Раиси във фаталния ден, се е блъснал в планински връх. Все още обаче няма официална информация за причината за авиокатастрофата. Иран беше основен купувач на хеликоптери Bell преди Ислямската революция от 1979 г., въпреки че точният произход на разбилата се машина не беше ясен. Санкции, продължаващи от десетилетия, затрудняват Техеран да се снабдява с части или да обнови своите вертолети.

Съединените щати заявиха, че са получили искане за помощ, но главно поради логистични причини, не са се отзовали на призива на Иран. 

Рядкото искане от Иран, който разглежда Съединените щати и Израел като свои основни противници, беше разкрито от Държавния департамент на брифинг.

"Бяхме помолени за помощ от иранското правителство. Дадохме ясно да се разбере, че ще предложим помощ, както бихме направили в отговор на всяко искане от чуждо правителство в подобна ситуация, каза говорителят Матю Милър пред репортери. В крайна сметка, до голяма степен поради логистични причини, не успяхме да предоставим тази помощ", обяснява Милър, без да дава подробности.

Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси беше погребан ден по- рано в свещения град Машхад - четири дни, след като загина в катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амирабдолахян и още шестима души. 

63-годишният Раиси беше смятан за евентуален наследник на 85-годишния върховен лидер Али Хаменей, който притежава върховната власт в Иран. Мохамад Мохбер, който беше първи вицепрезидент, бе назначен за временен президент до изборите през юни.

Осем пътници и екипаж загинаха, след като хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан.

Иран обяви петдневен траур в памет на Раиси.

Президентските избори са насрочени за 28 юни. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//