Напролет "възкръсва" работата по две улици в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

"Промишлена" и "Елин Пелин" се оказаха неочаквано трудни проекти

По първа пролет багерите започват работа отново и две улици в Благоевград ще се пробудят с нова премяна.

До тук с поезията – време е за факти.

В периода март – май се очаква да бъдат възобновени два инфраструктурни проекта – за завършване на улица „Промишлена“ и „Елин Пелин“.

В момента обектите спят дълбок зимен сън, а оптимистичният вариант е на пролет да започне активна работа по завършването им.

Днес на пресконференция кметът Методи Байкушев съобщи, че е подписал договор с регионалното министерство за транш от 3,5 млн. лв. за завършване на „Промишлена“, която свързва две главни артерии в града.

Първият превод към Общината е направен през октомври 2021 от 3,5 млн. лв., от които 1,5 млн. лв. са авансово разплатени на фирмата изпълнител на обекта. Липсват по сметките на Общината 2 млн. и под липси, кметът уточни, че не става дума за кражба, а за насочване на парите в други сфери или иначе казано – похарчването им за друго, което говори за нецелесъобразно разходване от страна на бившето ръководство.

ПОВЕЧЕ ЗА КАЗУСА И ОНЛАЙН ДИАЛОГА МЕЖДУ БАЙКУШЕВ И ИЛКО СТОЯНОВ ВИЖТЕ ТУК

Работата по ул. „Промишлена“ е спряна на 5 октомври – Празника на Благоевград, когато е подписан Акт 10. Причината е, че в проекта не е предвиден достъп до частен промишлен двор. Сега се налага проектът да бъде коригиран, което ще отнеме време. Самите зимни условия също не са подходящи за изграждането на улицата, затова на пролет дейностите ще бъдат възобновени.

Заради сгрешен проект или по-точно неизчислено правилно ниво на терена бе спряно и изграждането на ул. „Елин Пелин“ в така наречения „Китайски квартал“ в Благоевград.

Кал, прах, ями, лиса на осветление. Това е състоянието на отсечката от едва 500 метра в центъра на града. Вече 10 години калта очаква да се превърне в асфалт, но това така и не се случва. Първо бе избран изпълнител още при обявяване на поръчката по време на кабинета „Томов“. Това бе фирмата на Николай Динков Нинджата. Заради грешката в проекта обаче строителството бе преустановено, а през това време инфлацията скочи, а с нея и цените на строителните материали и асфалта. Това накара Динков да поиска от ръководството на Общината в лицето на Илко Стоянов преизчисляване на сумата за изпълнение на договора. Стоянов обаче отказа и срокът за изграждане на улицата по договор изтече.

Стоянов поднови поръчката, но се стигна до жалба.

Динков жали в Комисията за защита на конкуренцията за това, че на 12 юни 2023 е възложена нова обществена поръчка на фирма „Биострой“ за рехабилитацията на няколко метровата отсечка. Новата обществена поръчка бе за сумата от 400 960,91 лв. с ДДС.

И тази поръчка не е изпълнена и се стига до преди седмица, когато новият кмет – Методи Байкушев подписва нов договор за изпълнение на обществена поръчка.

Изпълнител трябва да бъде фирма „Пирин строй инженеринг“, като стойността е 331 470 лв. без ДДС. Имало е подадена една подадена жалба към КЗК, която се е произнесла в полза на Общината, а утре (19.12.2023) изтича последният срок за обжалване. Ако никой не обжалва, ще може да се сключи договор с изпълнителя, който трябва да направи инвестиционен проект в рамките на 30 дни, след това трябва да се съгласува, за да получат разрешителни за изграждането на тротоари, бордюри, 40 см. основа и два слоя асфалт, шахти, осветление, маркировка, пътни знаци… и цяла една малка улица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//