Главчев: Справяме се със сроковете за изборите

Снимки: Президентство

Той отговори на коментар на Радев

Основната ни задача са честни и прозрачни избори и работим с ЦИК синхронизирано в тази посока. Всяка седмица събираме отговорните министри за изборите и получаваме от тях информация. Към момента се справяме със сроковете, макар и да са съкратени. Ще се направи всичко възможно да не попреми на честността на вота. В непрекъсната комуникация сме с всички министри, ако имаше такива сигнали, щяхте да видите нашите действия. Всичко, което по закон ни е вменено, ще бъде направено.

Това заяви служебният премиер - Димитър Главчев.

Той коментира и казуса с Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“:

Сигналът ще бъде подаден в първия работен ден и той не е само до ДАНС, а и до Прокуратурата. Очаквам доклад и от Министерството на здаравеопазването. Но искам ясно да подчертая, че имам висок респект към българските медици. По време на заседанието на Министерския съвет, когато беше взето решението за  създаването на частната болница, не е имало никакви притеснения. Всичко е абсолютно  законосъобразно. Но в обществото излязоха факти, които нямаше как да знаем. И както видяхте - реагирахме незабавно.

Много малко страни в ЕС и НАТО имат над 2% за въоръжаване и отбрана, ние се доближаваме, наваксваме изоставането - така премиерът отговори на призива на президента Радев за увеличаване на разходите за отбрана.

Необходима е много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика, в планирането и разходването на ресурсите, така че да градим адекватни отбранителни способности и хората да виждат в Българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективната отбрана. Това заяви държавният глава по-рано днес Румен Радев пред журналисти.

„Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно“, подчерта държавният глава. Румен Радев напомни за проведените по негова инициатива няколко последователни заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, посветени на модернизацията на Въоръжените сили и повишаване на възнагражденията на военнослужещите.

„Отдавна призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за пресичане на тревожния отлив от Българската армия със силна социална програма“, подчерта държавният глава и добави, че на настоящия парламент е отнело почти година, за да приеме разработената и внесена от служебното правителство на Гълъб Донев програма за модернизация на Българската армия. „Искам да поздравя Народното събрание и партиите, че най-сетне се вслушаха и взеха решение за повишаване на заплатите – една важна, но закъсняла и недостатъчна мярка“, посочи президентът и призова за цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. По думите на президента, динамиката на промените в средата за сигурност налага повишаване на разходите за отбрана, като 2% от БВП вече не са достатъчни и много държави членки на НАТО се ориентират към повишаване на този дял.

В отговор на въпрос Румен Радев посочи, че водещ критерий за работата на служебното правителство е организацията на честни и прозрачни избори и изрази очакване както правителството, така и ЦИК да създадат нужната организация за това. В прерогативите на правителството е и пресичането и борбата с купения и корпоративен вот, подчерта още държавният глава.

Относно приетото от Министерски съвет и след това отменено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев решение за изграждане на частна детска болница в София, президентът посочи, че опити за лобизъм в детското здравеопазване е имало и по време на служебните правителства с премиери Гълъб Донев и Стефан Янев, но тези служебни кабинети са отстояли категоричната позиция, заявена от държавния глава. Румен Радев подчерта, че в здравеопазването има място за частна инициатива, но детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет. Държавата трябва да стои на мястото си и е закъсняла с много години в изграждането на национална детска болница с всички необходими отделения и условия, в която децата и техните родители да намират на едно място качествени услуги на най-високо ниво, посочи още президентът.

Запитан за приетите от народните представители промени в Закона за хазарта, президентът Радев посочи, че текстовете се разглеждат от експертите в президентската институция и предстои той да се произнесе. „Едно е ясно – че бързото законодателство, а ние все виждаме такова прибързано законодателство, не води до желания резултат“, подчерта държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//