Седмица след пожара в 100-годишното училище: Пламен Илиев иска спешно обезопасяване, има идея за парк

Снимки: Infomreja.bg

Психично болен мъж от селото подпалил пожара

Седмица след пожара, който погълна 100-годишното училището в кюстендилското село Соволяно, кметът Пламен Илиев е предприел мерки по обезопасяване на вече унищожената част от сграда.

„Аз съм пуснал докладна записка до кмета на Община Кюстендил, в която описвам вариант за стопанисване на обекта. Това, за което настоявам е да се премахне изгорялата част от училище, като останала да бъде използвана за спортни цели.

Там е възможно да се направи един прекрасен парк за хората от селото. Теренът е около 7 декара, където могат да бъдат обособени и две игрища – футболно и волейболно. Самият терен позволява, имаме чешма от 1934 година, както и уникално дърво - чинар, което е над 120 години“, обяви пред ИНФОМРЕЖА кметът на селото Пламен Илиев.

Той самият ще засегне темата и на предстоящата сесия на ОбС- Кюстендил. „Самата изгоряла част на сградата е опасна. Да не говорим, че ме хваща страх малките да не отидат там и да си правят селфита. Има опасност да падне някой и да се стигне до по-голяма беля, защото стените са над 4-метра, а дюшемето е изгнило“, обясни още кметът на селото.

Пламен Илиев обясни, че пожарът е причинен умишлено. За палежа е бил задържан местен жител, който е с умствена изостаналост.  „Момчето, което е около 30-годишно, е признало за случилото се, но тъй като има здравословни проблеми е освободен. Той се е скарал с брат си и е пренощувал два дни в училището. Вторият ден пали греди, за да се стопли и именно тогава се стига до този огромен пожар“, обясни кметът Илиев.

Мечтата на Пламен Илиев е въпреки инцидента, 100-годишната сграда да бъде запазена и да се ползва от местните жители.  

Нашето училище представлява умален макет на реалната гимназия в Кюстендил. Правена е по същия начин, просто е по-малка. Училището отравя врати за първи път на 6 януари 1925 година. Много поколения са преминали през нея, но засега съдбата на сградата е такава. Повече от 25 години училището не се използва, имаше различни предложения за използването й, но така и не се стигна до реализирането на някой от идеите“, коментира още пред ИНФОМРЕЖА Илиев.

Сега единствената надежда на кмета е да бъде премахната компрометирана част, а останалата да бъде възстановена и да събира млади и стари жители на Соволяно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK