КНДР решена да развива връзките си с Китай

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай се противопостави на усилията на САЩ за налагане на повече санкции на Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун потвърди позицията си за развитие на дългогодишни връзки с Китай. Това е заявил той по време на срещата си с третия по ранг член на Постоянния комитет на Политбюро на Китай Джао Леджи.

Джао, завършващ обиколка на добра воля, започнала в четвъртък, е най-високопоставеният китайски служител, посетил Севера от 2018 г., когато Ли Джаншу присъства на 70-ата годишнина от основаването на Севера, съобщава "Ройтерс".

Китай е главният съюзник и икономически спасителен пояс за Северна Корея, която беше тежко засегната от санкциите на ООН заради програмата й за ядрени оръжия.

Ким очаква двете страни "устойчиво да продължат напред и да развият тези трайни традиции на приятелство", така че двете страни да видят "отговорен напредък и успешен резултат от Годината на приятелството между КНДР и Китай", каза KCNA.

Разговорите са били проведени в искрена и другарска атмосфера, според KCNA, която също каза, че Джао и неговата делегация са напуснали Пхенян в събота.

Пхенян се стреми да разшири дипломатическия обмен с Пекин след премахването на ограниченията за Covid-19.

Китай е готов да работи в тясно сътрудничество със севернокорейския законодателен орган, за да помогне на отношенията да достигнат "по-високо ниво". Това заяви на 11 април Джао Леджи.

"Нашата непоколебима стратегическа политика винаги е била да поддържаме, консолидираме и развиваме отношенията между Китай и КНДР", цитира Джао думите на китайския президент Си Дзинпин на среща със севернокорейския политик Чхое Рион-хе.

Китай се противопостави на ръководените от САЩ усилия за налагане на повече санкции на Северна Корея заради програмата ѝ за разработване на балистични ракети през последните години и посочиха ученията на САЩ в региона като причина за повишаване на напрежението.

През декември външният министър на Китай и заместник-министърът на външните работи на Северна Корея обсъдиха дружбата на двете страни.

През юли миналата година лидерът на Северна Корея Ким Чен - ун  посрещна китайската делегация в Пхенян по повод 70-ата годишнина от края на Корейската война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK