Александър Николов: Ако някой има по-добри решения за газа, да каже

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент

Грозно е да се работи със страховете на хората предизборно. Ако някой има по-добро решение за доставките на газ, да заповяда и да каже. Затова призова енергийният министър в оставка Александър Николов пред БНТ.

Природен газ има наличен, но трябва да се направят така решенията, за да може разходите да бъдат поносими, изтъкна Николов. Газохранилището в "Чирен" се пълни с количества газ, договорени от "Булгаргаз". Има и няколко частични танкера с газ, договорени от Европейската комисия. Много е лесно да се говори за енергетика по време на криза, посочи Николов.

Александър Николов няма притеснения от работата на върнатия шеф на КЕВР Иван Иванов.

Той е убеден, че желанието на президента Румен Радев е за стратегически правилно развитие на България. Александър Николов определи като много разочароващи последните 7 месеца, в които няколко пъти в много дълбоки детайли се е опитал да обясни проблемите в енергетиката на всички свои колеги, включително и на премиера в Министерски съвет. През последните няколко седмици всички решиха да влязат в странна предизборна реторика, което е тъжно за обществото, посочи Николов.

По думите му обществото има много хубав филтър и е страхотен лакмус кога един човек се държи искрено и кога говори празно. Когато се търсят решения в енергетиката по време на криза, се търси първо максимално позитивният ефект и максималната гъвкавост за тези, които предстои да дойдат, уточни Николов.

Той подчерта, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент. Вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова няколко пъти се опита да спекулира по темата. Няма нещо, което да не се е опитал да направи "Булгаргаз", увери Николов.

Според него, ако се погледне в по-широк план, Европа без "Газпром" не може да оцелее, но ако погледнем само за България, договорът, който има България с "Газпром" и ако се изпълнява, ще има относително добър баланс на газ. Не мога претенциозно да съветвам следващия отбор на управляващите, допълни Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK