МО: Няма да даваме МиГ-29 на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Си Ен Ен: През февруари България изразила готовност да дари изтребители на Украйна

Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Това заявиха в своя позиция, разпространена до медиите, от министерството.

В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности, допълват от МО.

Един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година, съобщави днес Си Ен Ен.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е "предизвикателство", според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство ("еър полисинг"), поне до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи "най-малко след година", допълва БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK