Код „Космос“

Снимки: Ирина Йовчева

НЧ „Пробуждане-2022“ - Шипочано, организира вечер, посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката

12 април е Ден на римската богиня на победата Виктория и Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Термина "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Алексеевич Гагарин, който преодолява границата между Земята и Космоса на 12 април 1961 г. Той е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. А първият български космонавт е Георги Иванов. Само преди 2 дни бе отбелязана 45-годишнина от неговия полет.

По повод 12 април от НЧ „Пробуждане-2022“ организираха вечерно събитие с широката тема - Космос. „За кодовете на Вселената все повече се говори и как ние трябва да ги разчитаме. Това ме провокира да озаглавя събитието по повод излитането на първия космонавт точно така, код „Космос““, споделя председателят на читалището, д-р Ирина Йовчева. Така дамският клуб към читалището организира и отбеляза 63-тата годишнина от излитането на първия човек в Космоса, Юрий Гагарин.

Акценти по време на беседата бяха връзките между: Астрономия и Космология, (изучаваща Вселената като цяло); Космология-Есхатология (е тематичната област в теологията, която разглежда темата за крайните събития от историята (на настоящата епоха) на човечеството; както и връзката Човек-Космос. На кратко бе разказано за Божествените кодове на Вселената и тяхното декодиране из предаването на Стойчо Керев „Новото познание“ с участието на писателя и астролог Силвия Дончева. Според нея „човек трябва да изгради едно любовно отношение към природата и останалите.“

Под формата на въпроси от викторината бяха споменати любопитни факти, свързани с: излитането в Космоса на българската песен „Излел е Дельо Хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска; Космическият туризъм; други невероятни факти за Космоса, както и лъжите за Космоса.

„Мечтата на всяко момче в средата и края на миналия век бе да стане космонавт“, припомни Ирина Йовчева. Тя прочете стихотворението „Юрий Гагарин“, което много от присъстващите дами знаеха и рецитираха заедно с нея. То звучи така:

„Юрий Гагарин, как си летял?

Бързо ли хвърка корабът бял?

Там сред звездите пръв щом си бил

Дунав видя ли, зърна ли Нил?

 

Зърна ли нейде сред синева

друг по-обичан град от Москва?

Дето децата в лятната шир

тичат на воля, пеят за мир.

 

Юрий Гагарин, славен пилот,

ти пръв преброди звездния свод.“

Гергана Гъргарова, инженер-химик и член на настоятелството на читалището си спомни първия куплет на стихотворение, което изненада останалите гости. А стихотворенията „Космонавт“ (с неизвестен автор), и „Космос“ с автор Елена Костадинова бяха приготвени като подарък за гостите по повод участието им във викторината.

Благодарение на сътрудничеството с Регионалната библиотека в Кюстендил за събитието бяха осигурени последни броеве на списание „Космос“, което е издавано от 1963-1990г и „почти във всеки български дом имаше абонамент“, припомни д-р Йовчева. От 2019г. абонаментът (поне в библиотеката в града на черешите – бел. а) е възстановен.

Председателят на читалището и водещ на събитието прочете избрани пасажи от статии в някои от последните броеве на списанието.

Космическият туризъм е пътуване до космоса с цел отдих, развлечение или работа. През последните години различни фирми се опитват да развият този отрасъл. Само Федералната космическа агенция е успяла да предостави транспорт за космически туризъм. Цената за полет в космоса с ФКА е между 20 и 35 милиона долара чрез фирмата Спейс Адвенчърс — единствената фирма в света чрез която може да се закупи полет до космоса. Първият космически турист полетял в космоса е Денис Тито. Единственият космически турист, който е излизал в космоса два пъти, до момента е американеца от унгарски произход Чарлз Симони – той осъществява полетите си през 2007 и 2009 година, като плаща за тях обща сума от 60 милиона долара и остава на орбита общо 29 дни.

Плановете са в бъдещето космическите туристи да започнат да посещават луната и планети от слънчевата система. Има множество планове и за построяването на „космически хотели“, които ще бъдат на орбита специално на разположение на желаещите да поживеят в космоса.

Събитието завърши в парка „Панорамата“, което към момента е частно дворно място на д-р Йовчева. А г-жа Гъргарова развесели гостите с разказа си относно излитането на първия космонавт през 1961г., когато още е нямала навършени 7 г. „На същото място, на моето сега провеждаме събитието имаше жито. В училището на сестра ми са споменали световната новина. Тя дойде с нейните съученици и ме заведе на „Ридо“, за да гледаме Космоса“, с вълнение  сподели тя и показа мястото.

А д-р Ирина Йовчева закри събитието малко преди да залезе слънцето, покачвайки се върху най-обикновен пън, който символично бе представен като космодрум, а тя самата като ракета. „Огнените“ лъчи на залязващото слънце наподобяват огъня при излитането на ракетата“, поясни тя и пожела на всички да имат космически мечти, които да сбъдват.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK