Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Той отговори на уверението на служебния премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува

Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие. Това коментира президентът Румен Радев.

Радев отговори на уверението на служебния премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува, пише БНТ.

"Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме", заяви Радев.

Държавният глава е на посещение в Швейцария, където се срещна с колегата му Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Изрази, обаче, скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет, допълни още Радев.

"Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", коментира още Радев.

Държавният глава заяви още, че се не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София, а визитите му в Унгария и Швейцария са съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. Допълни, че се надява да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//