Митрофанова за Навални: Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му

Елеонора Митрофанова пред паметника-костница в кв. "Лозенец". Снимка: БГНЕС

И СОС коментира Навални

"Засега няма никакви официални коментари за смъртта на Алексей Навални – нито какво се е случило, нито защо, затова не можем да коментираме. Можем да кажем, че всичко, което е имало до момента, са само евтини спекулации по въпроса." Това заяви посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

По думите ѝ, Навални е бил сериозно охраняван. "Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му", категорична е Митрофанова.

По повод обвиненията, отправени от съпругата на руския опозиционен лидер – Юлия Навалная, която във видеообръщение директно обвини за смъртта на Алексей Навални президентът Владимир Путин, Митрофанова заяви, че Навални е бил агент на ЦРУ, както и съпругата му. 

"Ако забелязахте, 10 минути след смъртта му, тя вече е обвинила нашия президент в това, че той бил убил Навални. Разбирате, че това не може да се прави, когато няма никакви данни", подчерта тя, цитирана от Dnes.

Митрофанова отбеляза и че е много печален фактът, че не се спазва споразумението между България и Русия за опазване на взаимните паметници на култура и история.

Тази сутрин пред Столичната община граждани протестираха заради разрешението, дадено от кмета Васил Терзиев на руското посолство да чества официално днес Деня на съветската армия на „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“. Недоволните скандираха "Вън Русия от България", "Вън Митрофанова и руските агенти от България", "Русия е империя на злото".

По-рано тази сутрин съветниците от ПП-ДБ-Спаси София също излязоха с декларация и призоваха кмета Васил Терзиев "да наложи забрана на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството“ или ден на съветската армия".

От началото на войната на Русия в Украйна Москва определи България като "неприятелска държава".

"Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални Юлия Навална бе заплашена, че може да повтори съдбата на своя съпруг", това предаде хърватската медия "Индекс".

"Автор на заканата е водещият в руската държавна телевизия "Россия" Владимир Соловьов. В обширен коментар човекът, смятан за неофициален говорител на Владимир Путин, заяви: "Ако тази жена се върне в Русия, тя ще бъде изпратена в наказателна колония", добави изданието.

"Поводът за думите на пропагандиста бе скорошната изява на вдовицата на Навални, че тя ще продължи делото на покойния си съпруг", поясни "Индекс".

Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на "Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия, поискаха днес в Столичния общински съвет (СОС) общинските съветници от "Продължаваме промяната-Демократина България" ("Спаси София") в декларация, представена в зала от Марта Георгиева.

Според тях "убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-смелите и достойните ѝ съвременни защитници, но най-черен е той за самата Русия, която изгуби всеотдаен и смел патриот, който обичаше истински своя народ". Той искаше Русия, такава каквато всички ние я искаме - демократична, свободна, мирна и невойнстваща държава. Затова и режимът на Путин го уби. Преди това той уби Анна Политковская, Борис Немцов, Сергей Магнитски и хиляди дръзнали да изразяват свободна от властта позиция, или просто станали "неудобни", посочиха от коалицията.

Според тях Путин ще настъпва дотам, докъдето цивилизацията отстъпва. Не трябва в нито един момент да забравяме, че най-питателната храна за злото е страхът и бездействието. Не трябва да забравяме, че хиляди политически преследвани, казали и дума срещу режима, са в затворите и лагерите в Русия и над тях тегне същата заплаха, отбелязаха от "ПП-ДБ" (СС).

Последва и реакция на кмета на София по повод на честванията на Деня на защитниците на отечеството, който каза, че, "ако някой иска да протестира, нека иде пред външно министерство". Той съобщи, че от Министерството на външните работи (МВнР) са му изпратили нота с молба "за извършване на съответните действия по компетентност". По думите на кмета тези действия се изразяват в това да бъде осигурено безопасно протичане на проявата.

Кметът подчерта, че той не може да разреши или забрани протеста.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK