МС: Държавата е готова да съдейства за отварянето на руската църква

Снимка: Infomreja.bg

Посолството на Русия в София също ще предприеме действия относно храма

Премиерът акад. Николай Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата „Св. Николай Мирликийски”.

В разговор с негови представители той заяви готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо, съобщават от Правителствената информационна служба.             

Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" - Руската църква в София, в координация с Руската православна църква, заяви пред руската агенция ТАСС руският посланик Елеонора Митрофанова.

"Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква", каза посланикът.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС, цитирани от БНТ.

Руското външно министерство извика българския посланик в Москва, предаде новинарската агенция РИА Новости.

Москва изрази протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София, се казва в съобщение на руското ведомство.  

„На 25 септември в руското външно министерство беше извикан посланикът на България Атанас Кръстин, пред когото беше изразен остър протест във връзка с експулсирането от България под измислен предлог, по кощунствен и обиден начин на настоятеля и на двама служители на Руската православна църква в София“, се казва в съобщение на руското МВнР.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK