ОБЗОР: Поредното служебно правителство пое властта

Снимка: Infomreja.bg

Какво обещаха министрите, които ще управляват 2 месеца?

България има своето 103-тото правителство. Служебно и шесто по ред за два мандата управление на президента Румен Радев, който е шампион по най-много свикани служебни правителства и най-много проведени предсрочни избори.

Новите служебни министри от кабинета „Главчев“ се заклеха пред 240-е депутати от 49-ото Народно събрание. Промяната в Конституцията предвиди именно клетвата да бъде изречена в сградата на Събранието, а след това приемането и предаването на властта – в сградата на Министерския съвет.

След церемонията министрите бяха посрещнати от своите колеги във съответните министерства и властта бе предадена от старите и приета от новите 20.

Единствената смяна в състава на Министерския съвет бе във външно министерство. Там Ивайло Ценов бе заменен от Стефан Димитров – наш посланик в Черна Гора.

На влизане в Народното събрание Главчев заяви пред журналисти, че смяната в МВнР е станала тъй като Ценов е имал семейни ангажименти и след проведен разговор с него вчера, Главчев е взел решението.

Министърът на външните работи Стефан Димитров в служебното правителство пое поста от Мария Габриел на церемония, която се състоя тази сутрин в МВнР.

„Аз приех това предизвикателство като момент от професионалната отговорност, която всеки един човек, независимо къде работи, трябва да поеме. Обичам работата и съм убеден, че с вас ще постигнем това, което е най-важното в момента и което се очаква от нас, естествено продължавайки да работим по основното, а то е отново да организираме на нашето ниво предстоящите избори“, се обърна министър Димитров към служителите в министерството, които присъстваха на церемонията.

„Ще се постарая да продължа започнатото от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в работата ми ще има приемственост. Без приемственост няма как да продължим напред.“

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова при поемането на поста от досегашния министър Андрей Цеков.

„Основна цел е осигуряването на спокойствие на федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Уверявам ги, че ще направя всичко възможно да имат нормален работен процес, защото остават няколко месеца до Олимпийските игри в Париж. Сигурен съм, че нашите спортисти ще продължат да работят усилено, ще покажат своя потенциал и ще завоюват още квоти за най-големия спортен форум“, заяви служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков, който пое поста от Димитър Илиев на церемония в ММС.

Атанас Славов предаде ключа от касата за държавния печат на неговия наследник на поста министъра на правосъдието Мария Павлова.

Славов ѝ пожела успех и спокойна работа на институцията на високо професионално ниво. Както и парламентът да приема по-добри закони.

„Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството“, каза Павлова и допълни, че ще положи усилия за изработване на качествени проектозакони.

„Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и постигането на пълноправно членство в Шенген“.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова по време на съвместния си брифинг с бившия министър Асен Василев при официалното й встъпване в поста. Те съобщиха, че на 12 април в Люксембург предстои провеждането на редовното заседание на ЕКОФИН. Непосредствено преди него ще бъде подписано споразумение за партньорство между Република България и Европейската комисия за изпълнение на информационната кампания за еврото, съгласно одобрената Комуникационна стратегия.

„Вярвам, че ще се справите и от сърце желая успех! Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите 9 месеца сме работили за развитието на здравеопазването“.

Това заяви проф. Христо Хинков при предаването на поста здравен министър на д-р Галя Кондева. 

„Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората. Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването“, посочи д-р Кондева.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров прие поста от Юлиян Попов на символична церемония в МОСВ.

На традиционна церемония за символично приемане на ключа на министерството Петър Димитров заяви:

"Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат".

Пълна приемственост в Министерството на икономиката и индустрията обеща от своя страна служебният министър Петко Николов. 

Той обаче отказа категоричен отговор ще последва ли ревизия във ведомството, но се ангажира всичко да се случва в рамките на закона.

В Министерството на културата новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния – Кръстю Кръстев.

„За мен е чест и голямо удоволствие да Ви предам този пост“ – с тези думи се обърна Кръстю Кръстев към министър Тодоров. „Адски спокоен и уверен съм, вярващ в това, което ще направите за Министерството на културата, то заслужава най-доброто и аз смятам, че Найден Тодоров е най-доброто, което може да се случи на Министерството на културата. Възхищавам Ви се, поздравявам Ви и Ви пожелавам от все сърце на добър час!“, каза още досегашният министър Кръстю Кръстев, като посочи още, че Найден Тодоров е не само много добър диригент, но и много добър човек.

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде опасност за системата на Националния осигурителен институт.

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов пред журналисти след встъпването му в длъжност. Церемонията се състоя в Министерството на труда и социалната политика.

Кирил Вътев встъпи в длъжност като служебен министър на земеделието и храните в служебното правителството с министър-председател Димитър Главчев.

Той заемаше същия пост в предходното правителство. При официалното му посрещане в сградата на МЗХ той заяви, че е приел поканата отново да бъде министър на земеделието и храните, тъй като ще има възможност да продължи започнатите дейности в сектора.

Новоизбраният служебен министър на иновациите и растежа Росен Карадимов прие поста от Милена Стойчева по време на официална церемония.

„Основната задача на служебния кабинет са изборите. Ще развиваме направеното до момента, за да поддържаме системите в държавата в кондиция, докато дойде следващото редовно правителство“, заяви министър Карадимов.

В Министерството на отбраната се състоя официалната церемония по встъпване в длъжност на министъра на отбраната от служебното правителство на Димитър Главчев – Атанас Запрянов. Той пое поста от досегашния министър Тодор Тагарев.

По традиция досегашният министър на отбраната Тодор Тагрев подари икона на Св. Георги на своя наследник.

„Основният принцип, на който залагам, е надграждане“, каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той благодари на Тодор Тагарев за приноса му и за съвместната работа в сектора. „Това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, за да продължим да надграждаме“, увери министър Запрянов.

Министър Евтим  Милошев пристигна в сградата на министерство на туризма на ул. „Съборна“ 1 заедно със своя предшественик, след като преди това двамата присъстваха на предаването на властта между кабинета „Денков-Габриел“ и служебния кабинет „Главчев“ в Министерския съвет.

Двамата обсъдиха водещите приоритети и проекти, които са ключови за сектора.

Евтим Милошев е седмият министър на туризма на Република България.

„Вярвам в екипната работа и ще продължим с добрите практики. Трябва да свършим много, за кратък период от време. Успехът минава през консолидация и разбирателство. Първото нещо, което ще предприема е да се срещна с хората, които представляват туристическия сектор, за да работим пълноценно“, подчерта министър Евтим Милошев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK