КЕВР реши: С 11,31% ще е по-ниска цената на природния газ през януари

Снимка: Infomreja.bg

Тя ще е в размер на 77,60 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. януари в размер на 77,60 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщават от пресцентъра на регулатора.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. януари.  Те  отчитат котировките на международните газови пазари до 31 декември 2023 г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 40,33 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. януари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. януари - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 77,60 лв./MWh е с 11,31 % по-ниска от цената на природния газ през м. декември, която беше в размер на 87,50 лв./MWh.

„Намаляването на цената на природния газ в разгара на отоплителния сезон е добра новина за всички български потребители, които потребявят синьо гориво“, коментира председателят на КЕВР доц.Иван Иванов на откритото заседание на 29.12.2023 г.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. януари 2024 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK