Инвеститорите залагат на по-ниски цени на природния газ в Европа

Снимка: Infomreja.bg

Газохранилища в ЕС са пълни до 90,43%

Изобилните запаси в газохранилищата и приглушеното търсене на синьо гориво досега през зимния отоплителен сезон накараха портфейлните мениджъри да се настроят негативно ("мечи") по отношение на цените на европейския природен газ (очаквайки по-евтин газ) за пръв път от септември насам, като цените на нидерландския хъб TTF спаднаха по-рано в сряда до близо тримесечно дъно от 34 евро за мегаватчас.

"Мечата" настройка за пръв път от четири месеца на хедж фондовете относно европейските цени на газа идва на фона на увереността, че регионът ще преживее още една зима без голяма част от руските доставки, на които някога разчиташе в много голям степен, съобщава агенция Блумбърг.

До края на миналата седмица спекулативните играчи държаха нетни "къси позиции" в дериватни финансови инструменти за референтните газови цени на TTF, според борсови данни, публикувани в сряда. Това означава, че брутните "къси" позиции на инвеститорите, които залагат на по-нататъшно поевтиняване на газа, са нараснали повече от "дългите" позиции, залагащи на поскъпване на синьото гориво.

Този ход идва в момент, когато търговията с фючърси е близо до най-ниското си ниво от септември насам след месеци на нестабилност, причинена от фактори, включително продължителни прекъсвания на производството на синьо гориво в Норвегия и ескалиране на напрежението в Близкия изток с началото на войната между Израел и "Хамас".

Въпреки че пазарът на природен газ остава нестабилен и крехък, като значително прекъсване на доставките или силно застудяване може да причини скокове на цените,  страховете от недостиг през този отоплителен сезон почти изчезнаха поради приглушеното търсене и големите запаси от синьото гориво в европейските газохранилища. Това беше отразено в пазара на опции и доведе до изчезване на т.нар. "зимни премии" за газовите фючърси и опции през последните седмици.

Газохранилища в ЕС са пълни до 90,43%, като тези в Германия са пълни на 91,74%, във Франция - 89,69% и в Италия - 89,15%, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 12-и декември.

Междувременно прогнозите за времето сочат за по-меки от нормалните зимни условия до края на настоящата година в рамките на стария континент. Това може допълнително да натежи върху европейските цени на газа, които вече са под натиск преди празничния коледен и новогодишен сезон. 

В началото на днешната търговия на спор пазара януарските газови TTF фючърси поевтиняха за кратко до 34,05 евро за мегават часа за пръв път от 19-и септември насам, преди да последва известен отскок, както към 17.00 часа българско време синьото гориво в Европа поскъпва с 2,7% към 35,65 евро/MWh. Въпреки това повишение обаче, от началото на декември до днес цените на газа в Европа са с около 14% по-ниски.

"Нивата на запасите в хранилищата остават сезонно високи и всеки изминал ден без значителен тласък на търсенето ще добави допълнителен низходящ натиск върху цената", отбеляза Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank.

"Само комбинация от множество рискове при доставките или продължителни периоди на студено време има потенциала да тества устойчивостта на европейската зимна енергийна перспектива", посочи Анди Зомер, ръководител на екип за фундаментален анализ и моделиране в швейцарския търговец Axpo Solutions. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK