Антон Кутев: Да се събират, да правят кабинет и да си решават проблемите

Снимка: БГНЕС

Нашата работа вече е свършена - проведохме изборите, извадихме страната от няколко кризи, заяви Кутев

Да се събират, да си правят правителство и да си решават проблемите. Остър в студиото на Нова телевизия бе говорителят на третото служебно правителство на Румен Радев Антон Кутев. По думите му служебното правителство е свършило това, което е трябвало да свърши и вече две седмици е извън мандата си.

"Нашата работа вече е свършена - проведохме изборите, извадихме страната от няколко кризи", продължи Антон Кутев, утвърждавайки, че България има нужда от редовно правителството.

По думите му хората са казали каквото са има да кажат, резултатът е наличен в парламента и на едни нови избори "няма какво повече да кажат".

Антон Кутев защити напълно решението на служебното правителство да внесе удължителен бюджет, тъй като бюджетът на държавата е "конституционно право и задължение на парламента". Дори и да се внесе бюджет, парламентът може напълно да го промени, а служебно правителство да го изпълнява. Затова и партиите трябва да си поемат отговорността - да имат готовност за преговори.

Говорителят на правителството, който е и бивш депутат, е убеден, че това може да бъде свършено буквално в рамките на една седмица и парламентът, т.е. политическите партии, трябва да решават какъв да бъде дефицитът и дали бъдещите поколения да плащат дългове, взети сега.

По подобен начин Антон Кутев отпрати всички въпроси за облагането на свръхпечалбите на "Лукойл" и намаляването на цените на горивата. "Ние само се опитване, но нямаме правомощия", обясни Кутев, но поиска да се питат партиите от кога точно "Лукойл" е в тази ситуация да не плаща данъци.

Въпросът за президентска република в момента не само не може да бъде решен, но е и вредно и опасно да бъде повдиган. Това би било политическа катастрофа, отсече Антон Кутев, който е убеден, че не президентството поставя темата на масата, а други политически сили, които я употребяват популистки. В момента в Народното събрание не може да се състави обикновено мнозинство, а камо ли конституционно, което е нужно за президентска република.

"При този разпаднат парламента разговорът не само не е възможен, но е и вреден."

Промени трябва да се случват в момент на политическа стабилност", обясни Антон Кутев, според когото в близката една година този разговор би бил напълно несъстоятелен.

"Не президентската република е важната тема, а съдебната реформа", заключи в края на разговора говорителят на служебният кабинет Антон Кутев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK