Израелският екип по примирието напусна Доха, преговорите са в "задънена улица"

Йоав Галант - израелски министър на отбраната Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър на отбраната Йоав Галант се срещна с американския си колега Лойд Остин

Израелският екип по примирието напуска Доха, където с посредничеството на Катар се водят преговори насочени към прекратяване на боевете между Израел и "Хамас", съобщава БНР.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант се срещна с американския си колега Лойд Остин, а по-късно Пентагонът каза, че разговорът между двамата е бил откровен и директен.

Израел отзова своя екип преговарящи от Доха, след като сметна, че разговорите за примирието в ивицата Газа, с посредничеството на Катар, са "в задънена улица" поради исканията на "Хамас", съобщи високопоставен израелски представител.

Служителят, който е близък до шефа на шпионската служба Мосад, който ръководи преговорите, обвини лидера на "Хамас" в Газа Яхия Синуар в саботиране на дипломацията "като част от по-широкообхватни усилия за разпалване на тази война по време на рамазана".

Същевременно израелската армия продължи военните действия в анклава въпреки гласуваната вчера резолюция на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня.

Документът беше приет, след като Съединените щати се въздържаха. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази разочарование от отказа на Вашингтон да наложи вето и отмени планираните за тази седмица консултации с американската администрация. Израелски и американски служители трябваше да се срещнат, за да обсъдят планираната офанзива на Израел в южния град Рафах, където около 1,5 милиона палестинци са потърсили убежище.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че е морален и стратегически императив да се защитят палестинските цивилни във войната между Израел и "Хамас" и че хуманитарната катастрофа в обсадената Газа се влошава.

На среща с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант в Пентагона, Остин посочи, че "в Газа броят на цивилните жертви е твърде голям, а количеството на хуманитарната помощ е твърде малко".

По думите му хуманитарна катастрофа и ситуацията там става все по-лоша.

По-късно Пентагонът каза, че разговорът на Остин с Галант е бил откровен и директен. Израелският министър на отбраната се срещна също за втори ден със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Съливан е обещал "желязна" подкрепа от страна на САЩ за Израел. Съливан и Галант са обсъдили необходимостта Израел "да направи повече, за да поддържа и разширява хуманитарната помощ, отиваща в Газа".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK