Най-големите български летища са готови за Шенген

Снимка: pixabay

Средното време за обработка и чакане ще е с около 2 минути по-малко

Най-големите български летища - София, Варна, Бургас и Пловдив, са напълно подготвени за влизането на България в Шенгенското пространство по въздух, което ще стане от 31 март. Това увериха летищата в отговори на въпроси на "Дневник" за готовността им да въведат новия режим, при който отпада проверката на "Гранична полиция" за пътуващите към и от Шенгенската зона - страните от ЕС (без Кипър и Ирландия) плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

"Дневник" изпрати въпроси до ръководствата на четирите летища, а в отговорите всички те потвърждават, че вече разполагат с необходимата инфраструктура за разделяне на потоците от пътници на "Шенген" и "не-Шенген", което ще доведе до съкращаване на времето за обработка и чакане на пътниците за и от страни членки на зоната за свободно придвижване. А те са около две трети от обслужваните от летищата в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Средното време за обработка и чакане ще е с около 2 минути по-малко

"Пътниците в Шенген ще бъдат облекчени от страна на проверки по летищата, като за тях ще остане единствено проверката за сигурност, докато останалите подлежат и на граничен контрол. Времето, за което пътниците, излитащи и кацащи за и от шенгенски държави, ще бъде съкратено значително", отбеляза пред "Дневник" изпълнителният директор на пловдивското летище Красимир Пешев.

От своя страна "Фрапорт", компанията концесионер на летищата във Варна и Бургас, посочи пред "Дневник", че "на практика летище Варна и летище Бургас дори още от днес са готови да работят според изискванията на шенгенското пространство".

Допълват, че пътниците, заминаващи и пристигащи във Варна и Бургас с полети от страни от шенгенското пространство, ще са подложени на по-малко стрес и средното време за обработка и чакане на пътник ще е с около 2 минути по-малко.

За пътниците, пътуващи до държави извън Шенген, процесът на паспортен и визов контрол остава такъв, какъвто е, както и времето за обработката им ще остане същото, каквото е и сега.

На кой терминал обаче?

От софийското летище, което е най-голямото в страната, увериха пред "Дневник", че са готови отдавна и отварянето на коридорите за свободно преминаване вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ.

Вече се знае, че за пристигащите от трети страни ще има пункт за паспортен контрол в края на Терминал 2, така че да може да бъдат проверявани, ако влизат в летището по "ръкав". Пристигащите в шенгенската част на терминала ще бъдат извеждани по еднопосочен коридор, така че да не могат да стигнат до зоната за заминаване от лентите за получаване на багаж. "Като временно решение ще осигурим наличието на служители по сигурността, за да избегнем ситуацията, в която пристигащите пътници да се връщат в зоната на заминаване от зоната за получаване на багаж", е отговорът на Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на "СОФ кънект" - операторът на летище София.

Най-голямото неудобство, което предвиждат от "СОФ кънект" за пътника, е да не знае на кой терминал е неговият полет, тъй като правилата за разпределяне на полетите на Tерминал 1 и Tерминал 2 ще бъдат различни от сегашните. Сега от стария "Терминал 1", който няма удобна връзка с метрото, а и като цяло предлага услуга с по-лошо качество, излитат единствено самолети на нискотарифната авиокомпания "Уизер".

В отговорите на летището до "Дневник" засега не се конкретизира кои полети на кои авиокомпании ще бъдат преместени, но се уверява, че заедно с тях летище София планира провеждането на комуникационна кампания, за да бъде сведен до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал.

И четирите летища описват по един и същи начин схемата, по която ще се придвижват пътуващите след 31 март.

В общия случай пътниците до Шенген ще отиват на гишето за регистрация на багажа (check-in), след което продължават за проверка на бордна карта, проверката за сигурност и директно продължават към изхода за отвеждане към самолета. Няма да минават през паспортен контрол. Пристигащите от страна от Шенген директно ще продължават към зоната за получаване на багаж, без да преминават през паспортна проверка.

Пътниците, летящи до страна извън шенгенското пространство, като например Великобритания, Сърбия, Турция и други в Европа и извън нея, ще отиват на гишето за регистрация на багажа, след което продължават за проверка на бордна карта, проверката за сигурност, преминават през паспортен контрол и тогава ще отиват към изхода за отвеждане към самолета. Пристигащите от страна извън Шенген ще минават първо през паспортния контрол и след това към зоната за получаване на багаж и изхода.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//