Каримански не оглави БНБ, получи подкрепата само на ИТН и ДПС

Снимки: Dnes.bg

ПП, ДБ и ГЕРБ се въздържаха при гласуването

Парламентът не одобри единствения кандидат за шеф на БНБ Любомир Каримански, издигнат от ИТН.

За него гласуваха 59 депутати от ИТН и ДПС. 36 от БСП, ПП и ГЕРБ бяха против, най – много - 140 от ПП, ДБ, ГЕРБ, „Възраждане“ се въздържаха.

Каримански остана единствен кандидат за поста, след като другият претендент Андрей Гюров, излъчен от ПП, се оттегли от надпреварата.

Самият Каримански напомни, че е бил заплашван и са му предлагани други постове, за да се откаже да се бори за управител на БНБ.

„Знам, че голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговори ми казаха, че ме подкрепят и поради политическо решение при обмяната на постове в коалицията няма да могат да гласуват така, както биха искали. И в двата случая получих голям и и мъдър политически урок. Той ще ми помогне, защото знанието е незаменима ценност“, коментира той.

„Твърдеше се, че съм почтен и работлив една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през ръцете ми минаха бюджетите на България. Оказа се, че съм със спорна репутация чак след това обаче. Твърдеше се, че 60 милиона лева от бюджета по погрешка са отишли към фирми на опозицията. Твърдеше се, че се разчита на ГЕРБ и ДПС в надпреварата, но никой не пресметна, че на това се разчита, след като издигнеш втори кандидат“, каза Каримански.

„Твърдеше се, че българските банкери не стават, до тези избори колегите бяха спестили това свое мнение. Забележително беше, че нямаше помия срещу мен, докато само аз бях анонсиран кандидат, това са фактите и не е ли странно, че първите шепи кафява течност полетяха час-два, след като процедурата за внасяне на кандидатури приключи и станахме двама. Добър урок и удивително съвпадение. Започна предлагане на постове, за които т.нар. репутация няма значение, не знаех, че Световната банка няма етичен кодекс“, отбеляза той.

Каримански припомни, че в работата и решението на НС по избора на управител на БНБ се намесиха премиерът, вицето му, чиновници от висшата администрация.

„Мислех, че те самите искат това да остане в миналото, което те критикуват от тази трибуна. Намеците да се откажа и заплахите не бих искал да ги броя, защото се оказаха част от пейзажа, а не персонален казус и това е рецидив и проблем за страната и обръщам внимание на тези от коалицията, които искат да променят нещо, че само го затвърждават. Има нещо общо между работата на банките и политиката и това е доверието и не бих искал да го забравяте така, както аз не забравих при откриването на този парламент да ви напомня трите ценности за процъфтяването на човешкия живот. Доверието е много ценен капитал. Струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка“, попита риторично Каримански. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK