ПП-ДБ не подкрепиха предложенията на ГЕРБ-СДС за промени в Закона за МВР

Снимка: Infomreja.bg

В парламента имаше спорове за охраната на границата и бежанските центрове

Спорове в парламента за охраната на границата и бежанските центрове. Депутатите приеха в програмата си извънредни точки, с които да решат трябва ли полицията да се грижи за сигурността в центровете за настаняване.

Текстовете за промени в Закона за МВР бяха предложени в началото на седмицата от ГЕРБ и ДПС. В тях се предвижда да се увеличи броят на граничните полицаи по браздата, както и да бъде променена охраната на бежанските центрове. За сигурността там да не се грижат частни фирми, а служители на МВР, пише Нова тв. Опозицията подкрепи предложените текстове, но ябълката на раздора се оказа това как ще бъде подсигурено допълнителното финансиране. Въпросът беше повдигнат от парламентарната група на ПП-ДБ и така се стигна в спор между партньорите в „некоалицията”.

Вносителите аргументираха защо МВР трябва да поеме грижата за сигурността в центровете за бежанци.

„Предложението цели да се засили охраната на всички центрове, с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти”, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

Партньорите в управлението обаче изразиха притеснения за това откъде ще дойде финансирането.

„Въпросът е какъв е най-добрият механизмът да постигнем това и дали с предложения текст не създаваме повече объркване”, заяви Божидар Божанов от ПП-ДБ.

„С учудване чух, че ПП ще се въздържат. Вие не разбирате ли форсмажора, в който се намираме в момента. За националната сигурност ще харчим толкова, колкото трябва и няма да ги жалим”, подчерта Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Няма никакъв форсмажор. Преекспониране на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има някакъв проблем с бежанци. Няма такова нещо. Защо трябваше по този начин да се внасят тези законопроекти? Имаме общо управление, защо с нас не беше съгласувано това действие”, попита Атанасов.

От опозицията атакуваха ПП-ДБ.

„Вместо обстойно да обяснявате защо няма да подкрепите това, което ни натресе вашето правителство с миграцията, и това, което се случи в центъра на София. Просто трябваше да кажете: „Много искахме, но нямахме желание”, каза Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Очевидно е защо от ГЕРБ внасят този законопроект. Даже аз им се чудя, че го внасят, а не ви оставят докрай да изконсумирате собствената си безпомощност да управлявате този сектор”, каза Гроздан Караджов от ИТН.

„Законът е закъснял. Но по-добре късно, отколкото никога да не се приеме”, добави Иван Иванов от БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK