Жена с български корени е новият президент на Мексико!

Снимка: Gettyimages

Клаудия Шейнбаум спечели близо 60% преднина на вота

Кандидатката на управляващата в Мексико левица Клаудия Шейнбаум спечели състоялите се вчера президентски избори в страната, показват първите официални резултати, огласени от Националният изборен институт и цитирани от Франс прес.

Новата лидерка на централноамериканската държава има български корени. Тя е родена в светско еврейско семейство в Мексико Сити. Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са сефаради емигрирали от Пловдив в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста, пише Еnlacejudio.com

"Няма да ви разочаровам", обеща в първото си публично изявление Шейнбаум. Управляващата партия в Мексико МОРЕНА и медии обявиха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя, съобщи Ройтерс.

Телевизия NMAS и вестник „Финансиеро“ обявиха, че техните екзитполове показват, че Шейнбаум е победителка базирано на предварителни данни, които съвпадат с резултатите от изборите.

Шейнбаум - бивш кмет на столицата Мексико - получава между 58% и 60% от гласовете, изпреварвайки значително съперничката си от опозицията, бившата деясноцентристка сенаторка Сочитъл Галвес, която според председателката на Изборния институт Гуадалупе Тадей получава между 26% до 28% от гласовете.

Центристът Хорхе Алварес Майнес, на свой ред, получава едва 9% до 10% от гласовете.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с „много голяма“ преднина.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота.

Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията. В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред основния си конкурент Сочитъл Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност. Шейнбаум е първата жена президент на Мексико и ще встъпи в длъжност на 1 октомври. /telegraph.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//