Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Снимка: БТА

Не е планирана среща с президента Румен Радев

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА. 

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май, а в петък, на 24 май, ще присъства на молебена в чест на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе", ще посети и базиликата "Санта Мария Маджоре", "където ще поднесе венец на паметната плоча на македонски език в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий".

В програмата на Силяновска е включена и среща на четири очи с президента на Италия Серджо Матарела, след което е предвидена пленарна среща на делегациите на двете страни, а в "рамките на проявата "Македония в чест на Св. Кирил" в Рим президентът Силяновска - Давкова ще присъства на концерта на "Камерен оркестър от Битоля", събитие, организирано от Министерството на културата", се казва в съобщението от кабинета на президента на Република Северна Македония.

Държавно-църковната делегация включва заместник-министъра на културата Онур Али, директора на Комисията за връзки с религиозните общности Дариан Сотировски, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и европейския митрополит Пимен, както и посланиците на страната в Италия и към Светия престол.

Това ще бъде първото официално посещение на Гордана Силяновска извън Северна Македония. Медиите в страната припомнят, че в последните години, след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония, ръководителите на делегациите на България и Република Северна Македония са осъществявали срещи по време на посещенията си в Рим за 24 май. В официалното съобщение от кабинета на новоизбрания президент на Република Северна Македония няма информация за подобна среща тази година. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//