Климатични активистки заляха със супа "Мона Лиза"

Снимка: instagram

Целта била да се подчертае необходимостта от защита на околната среда

Две климатични активистки заляха със супа защитното стъкло пред световноизвестната картина "Мона Лиза" в парижкия музей "Лувър" в неделя, предава Ройтерс.

Видеозаписи показват две жени, които хвърлят червена супа към шедьовъра на Леонардо да Винчи пред погледите на изненадани посетители.

"Кое е по-важно? Изкуството или правото да имаме здравословна и устойчива хранителна система?" - извикаха активистките, говорейки на френски. Те са били отведени от охраната на Лувъра.

Активистките представляват френската организация "Riposte Alimentaire", която излезе с изявление, в което се казва, че протестът цели да подчертае необходимостта от защита на околната среда и източниците на храна.

През последните години много активисти се насочиха към произведения на изкуството, за да повишат осведомеността за изменението на климата.

Стъклото пред "Мона Лиза" беше изцапано с торта и през май 2022 г.

Други опити включват хвърлянето на супа по "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон през октомври 2022 г., а през следващия месец активисти се залепиха за картини на Гоя в музея "Прадо" в Мадрид. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK