Правителството одобри Национална стратегия за околна среда 2021-2030 г.

Снимка: Infomreja.bg

Стратегията е разработена в подкрепа на хоризонталния характер на екологичната политика

Министерският съвет прие решение за одобряване на Национална стратегия за околна среда 2021-2030 г., съобщават от Правителствената информационна служба.

Съгласно изискванията на Закона за опазване на околната среда, Националната стратегия за околна среда е разработена за период от 10 години и съдържа петгодишен план за действие с конкретни институционални, организационни и инвестиционни мерки, срокове, отговорни институции, необходими ресурси и източници на финансиране. Тя представя интегрирана визия за политиката по околна среда, като очертава общата стратегическа рамка за действие в областта на опазването и управлението на околната среда.

Стратегията е разработена в подкрепа на хоризонталния характер на екологичната политика. Чрез нея се създават последователни връзки с други секторни политики, което ще допринесе за по-добре координирани действия в изпълнение на политиката в областта на околната среда и, не на последно място, ще даде позитивен образ на страната ни пред международните и европейските партньори.

Националната стратегия за околна среда 2021 г. - 2030 г. е документ, който комбинира политическата визия и приоритети в областта на околната среда с рамка за конкретни действия за тяхната реализация. Тя очертава общото разбиране за позитивна промяна в посоката на бъдещо развитие, като в същото време включва характеристиките на оперативен документ за действие под формата на „пътна карта“ за постигане на дефинираните цели и приоритети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK