В Гоце Делчев завърши Националното състезание "Млад фермер"

Снимка: Infomreja.bg

То премина при перфектна организация

Завърши 13-ото издание на Националното състезание „Млад фермер“, чийто домакин беше ПГ по МСС „Пейо Кр. Яворов“ в град Гоце Делчев. То премина при перфектна организация, което констатираха всички участници и гости на форума.

Резултатите от надпреварата между 13-те отбора – представители на селскостопански училища в цялата страна, показаха, че учениците са отлично подготвени. Преподавателите в Аграрния университет в Пловдив, които оглавяваха комисиите по оценяването, споделиха, че са били затруднени в класацията именно заради оспорваната конкуренция. „Вие сте на европейско равнище в обучението“ – казаха те.

Както ИНФОМРЕЖА писа, състезанието се проведе в три модула – „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“, във всеки от които бяха включени по две състезателни дисциплини.

В дисциплините „Разпознаване на семена от зърнено – житни, зърнено – бобови, технически, зеленчукови култури и трайни насаждения“ и "Разпознаване на основните формировки по фигури и определяне на плодните звена при лозата“ победител стана Теодора Катранджиева от ПГ по МСС „Пейо Кр. Яворов“. Тя е и победителят в модул „Растениевъдство“. На второ и трето място се нареждат представители на професионалните училища по селско стопанство в градовете Садово, Айтос  и Нова Загора и на Средно училище „Христо Ботев“ – село Ветрино.

В модул „Животновъдство най добре се представи ученикът Ангел Живков от ПГ по МСС "Пейо Кр. Яворов“. Той е първенец и в двете дисциплини - „Разпознаване на фуражи“ и „Хигиена на млекодобива“. Подгласници му станаха пратениците на училищата в Нова Загора, Чепеларе, Добрич и Чирпан.

Модул „Механизация на селското стопанство“ включваше състезателните дисциплини „ Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут“ и „Електронен тест по безопасност на движението по пътищата“. На първо място в първата дисциплина се класира Илкай Исмаил от Професионална гимназия по аграрно стопанство – Добрич. Класацията във втората дисциплина оглави Антон Андонов от училището домакин. Той е и победителят в модула. Вторите и третите места заеха представители на училищата в селата Ковачица и Георги Дамяново и в градовете Каварна и Садово.

В отборното класиране на първо място е ПГ по МСС „Пейо Яворов“ – Гоце Делчев“, на второ – Професионална селскостопанска гимназия – Садово,и на трето – Професионална гимназия по селско стопанство „Дунавска земя“ – Ковачица.

Щедрите домакини бяха подготвили награди и подаръци за индивидуалните победители и за отборите. Подаръци получиха също така членовете на журито и гостите.

От своя страна, Аграрният университет в Пловдив също награди ученици, направили силно впечатление със знанията и уменията си. Наградите и подаръците връчи лично ректорът на университета проф. д-р Христина Янчева.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK