Комари кат' дживгари: Тровят комарите край Дунава по земя и въздух

Снимка: БАБХ

От събота започва третирането срещу комари по земя и въздух по поречието на река Дунав

От събота (15.07.2023 година) вечер започва наземното, а преди изгрев слънце в неделя (16.07.2023 година) и въздушното третиране срещу комари в общините по поречието на река Дунав. 

Обичайно обработките срещу комари и други вектори на заболявания започват през пролетта, на етап ларви, но през тази година периодът е пропуснат. Другият фактор, който утежни ситуацията, беше наводняването на обширни площи и придошлите реки по време на поройните дъждове през юни. Затова Министерският съвет предостави допълнителни средства, така че обработката да се извърши по най-ефикасния начин – паралелно по земя и въздух.

Акцията започва наземно, след залез слънце, от общините Видин, Брегово, Ново село и Димово в област Видин и ще продължи с обработка със самолетен способ след изгрев слънце на следващия ден. Въздушното пръскане ще се извършва над водоеми, заблатени площи и извън урбанизираните територии, и в трудно достъпни местности. 

Последователно по график и по същия модел ще се извършат обработките в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. За всички предстоящи мероприятия и за графика за извършването им се информират съответните общини, Областните дирекции по безопасност на храните и пчеларските организации, с цел опазване на пчелните семейства. 

Ще се използват одобрени биоцидни препарати, който не носят здравен риск за хората и гръбначните животни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK