50 000 стерилни мъжки тигрови комара бяха пуснати в Загреб

Снимка: Pixabay

Става дума за биологичен метод за борба с комарите

В загребския квартал Цветно за първи път бяха пуснати 50 000 стерилни мъжки тигрови комара като част от пилотен проект за контрол на комарите по метод, който се използва в няколко страни от ЕС и Сърбия, съобщи Танюг.

Става дума за биологичен метод за борба с комарите, който се осъществява чрез пускане в природата на стерилни мъжки екземпляри.

"Те се чифтосват с диви женски от същия вид в района, където са пуснати, като резултатът е, че женските създават и излюпват яйца, от които няма да се развият нови индивиди на комари“, обясни началничката на отдел "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ в Катедрата на Учебния институт за обществено здраве "Д-р Андрия Щампар" Ана Клобучар, съобщи хърватският портал Индекс.

Снощи бяха освободени първите 50 000 екземпляра стерилни комари, а през следващата седмица ще бъдат пуснати още 50 000 в квартал Цветно.

Хърватия внесе стерилни мъжки комари от Италия, където се прилага същата техника. Този пилотен проект се изпълнява и в Португалия, Испания, Гърция и Сърбия.

Проектът се финансира от град Загреб, а изпълнението на всички дейности от Института за обществено здраве струва около 10 000 евро. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK