Протестът срещу увеличението на данъците в Кюстендил – преди и след това!

Снимки: Infomreja.bg

5-ма от протестиращите се срещнаха с председателя на ОбС - Кюстендил, Иван Андонов

Над 100 протестиращи се събраха за втори път пред сградата на Община Кюстендил с едно единствено искане – данъците им да не бъдат увеличавани. Този път техният брой бе по-малък от предния, но със същите искания. На място имаше засилено полицейско присъствие, както и поставени заграждения около сградата на Общината. Около 40 бяха служителите на реда, които охраняваха протеста. В същото време в заседателната зала на администрация местните парламентаристи провеждаха сесия на ОбС.

А протестиращите попитаха: „Защо драстично се увеличиха данъците в най-бедната община в България“.

Последва и още: Защо такса смет за селата е 9 промила, колко пъти ще ни обслужват. При нас идват да изхвърлят боклука два пъти в месеца. Да не говорим, че това, което се поставя около контейнера никой не го изхвърля и стават сметища, заяви Радка Чорбаджийска, бивш кмет на Лозно.

Сред недоволните бе и Крум Григоров, който гневно извика представители на Общината да слязат пред протестиращите и да обяснят кое налага да се увеличат данъците. Той засегна и темата с тегленето на облигационния заем. Григоров пожела представители на местния Общински съвет да направят отчет за това как са гласували при увеличението на налозите.  

Последва и среща, такава каквато пожелаха недоволните. Тя се състоя в кабинета на председателя на ОбС – Кюстендил, Иван Андонов. На нея присъстваха 5-ма протестиращи, които представиха исканията си пред Общината. „Защо вдигането на такса смет в селата и в града е различна, спазихте ли закона?“, попита Крум Григоров. И още от въпросите: „Смятате ли, че при тази инфлация е нормално да се повиши толкова пъти данъка. Има толкова много социално слаби, които нямат пари да си платят сметките“, обяви протестираща.

„Има ли причинно-следствена връзка между потвърдената от ВАС глоба на Община Кюстендил от 8 млн. лв. за незаконното сметище, имитирането на втория облигационен заем за покриването на тази глоба и след това увеличението на данъците. Точно от там идва разковничето“, обяви Любомир Иванов.

В крайна сметка председателят на ОбС – Кюстендил, обяви че протестиращите ще получат отговор след становище от юристите, а от своя страна Общината ще вземе решение по зададените писмени искания.

А след обявеното решение протестиращите бяха категорични, че това няма да е последният протест, като най-вероятно следващият ще бъде пред Прокуратурата в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK