Протестът пред Община Кюстендил – мащабен, с освирквания и искане за по-ниски данъци

Снимки: Infomreja.bg

Стигна се и до ескалация на напрежението

Над 250 протестиращи се събраха пред сградата на Община Кюстендил тази вечер, като основното искане бе едно – намаляване на данъците. Масовото недоволство идва, след като Общински съвет гласува местните налози да бъдат увеличени, като това според недоволните е с над 90%.

Аз съм против повишаването на данъците, защото имам справка и го сметнах, ръстът е с 94% при МПС. За данък сгради все още нямаме яснота. Миналата година за едната кола плащах 230 лв., сега е 425 лв., това не е приемливо. Нашето искане сега е едно – решението за вдигането на данъците да бъде върнато и прегласувано, иначе ще се местим да живеем в други общини“, коментира организаторът на протеста Борислав Цветанов, който поиска и оставката на кмета.

Последваха множество скандирания от тълпата, за момент се стигна и до ескалация на напрежението. Част от недоволните искаха да влязат в сградата на Общината. Не бяха малко и обидите, които кюстендилци отправяха към служителите на общинска администрация, които по това време напускаха работните си места.

Нашето искане е едно – не искаме да се увеличават данъците. Ние не сме обвързани с нито една партия, правят го гражданите и то за всички нас, тези данъци бъркат на всеки един в джоба и то в такъв тежък момент на кризи“, заяви и Симона Стойнева.

След множеството освирквания, част от недоволните оставиха карамфили на входа на администрацията, отправяйки нецензурни изрази към всички служители.

На място имаше и засилено полицейско присъствие, като служителите на МВР се опитваха да потушат напрежението.

В крайна сметка след близо 40 минути, представители на недоволните влязоха на среща със секретаря на Общината Светослав Василев. Те отново настояха да бъде върнато за преразглеждане решението на Общински съвет.

Това, което можете да направите е да изготвите писмено исканията си и ние да ги обсъдим в Общината“, коментира Светосклав Василев.

От своя страна представители на протестиращите заявиха, че ако не се стигне до промяна на данъците ще инициират подписка и референдум. Заканиха се и, че това няма да е последния протест.

По-рано днес, кметът на Кюстендил, Петър Паунов обяви:

Протестите в Кюстендил се организират от БСП и присъдружните й партии, които крещящо се нуждаят от възстановяване на рейтинга и затова само с призоваване към протести и агресия се опитват да прикрият това, че за последната година и половина унищожиха държавата. Всъщност с комуникацията, която се опитват да създадат,Над 200 протестиращи се събраха пред сградата на Община Кюстендил тази вечер, като основното искане бе едно – намаляване на данъците. Масовото недоволство идва, след като Общински съвет гласува местните налози да бъдат увеличени, като това според недоволните е с над 90%.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK