Условна присъда за мъж, участвал в компютърни измами с криптовалута за над 3 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Той е глобен и с 20 000 лева, отнемат в полза на държавата лек автомобил „Тойота“

Прокурор от Окръжна прокуратура – София постигна осъдителна присъда спрямо Д.К. по дело за участие в престъпен сговор, внасяне на компютърни данни в платформа за криптотърговия с цел облага и придобиване на имущество със средства, придобити чрез тежко умишлено престъпление, съобщават от държавнот обвинение.

По делото са били събрани и проверени доказателства за това, че в периода от 24.03.2018 г. до 06.04.2018 г. в гр. Пазарджик подсъдимият Д.К. се сговорил с две лица да извършват на територията на страната престъпления за набавяне на имотна облага.

Посредством неправомерни действия, довели до генериране на неистински данни от компютърна програма на интернет платформа за добив и сделки с криптовалута, както и допълнително въздействие върху нея, престъпното съдружие целяло материално облагодетелстване и получаване на значителни парични средства. Касае се за сума над 3 000 000 лева.

До разкриване на престъпната схема се е стигнало след като служители по сигурността в новорегистрираната през 2018 г. платформа за криптовалута установили тегления от група лица, предимно в гр. Пазарджик, на криптовалутни единици – Футуро Койн, в големи количества. Същите не могли да ги притежават в профилите си в такъв размер при нормалното и регламентирано ползване на предоставяните през платформата услуги. Придобиването значително надхвърлило стойността на закупените от тях пакети, съдържащи определено количество криптовалута.

От страна на собственика на платформата – дружество със седалище в Полша, се свързали с въпросните лица и поискали своевременно предприемане на действия за връщането на неправомерно придобитата криптовалута в огромни размери.

Извършителите на деянието решили да не я връщат, преценявайки, че недобросъвестното използване на услугите на платформата е недоказуемо. Не го направили и след като получили нотариални покани за връщането на придобитата по измамен начин криптовалута в огромни размери.

Целенасоченото желание за обогатяване от страна на Д.К. се потвърждава и с извършената от него покупка на лек автомобил на стойност 50 426 лева със средства, придобити по престъпен начин.

В хода на досъдебното производство двама от участниците в престъпното сдружение са се признали за виновни за извършените от тях престъпления и са сключили споразумения, одобрени от съда.

Подсъдимият Д.К. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Специализирана прокуратура (закрита) от прокурор от Окръжна прокуратура – София, който е поддържал и доказал обвинението.

След проведено съдебно следствие той е признат за виновен и е осъден на 3 години „лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок, глоба в размер на 20 000 лева и отнемане в полза на държавата на лек автомобил „Тойота“, модел „ЦХР“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//