Авиопревозвачите искат финансова помощ за периода на ковид пандемията

Снимка: iStock

АБАИ изпрати отворено писмо до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и транспортния министър Николай Събев

Авиопревозвачите в България заплашват държавата със съд и сезиране на Европейската комисия, съобщават от Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ). Те настояват финансовата помощ за последствията от пандемията да обхващат периода на Ковид, съобщава news.bg.

АБАИ изпрати отворено писмо до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, транспортния министър Николай Събев и председателя на транспортната комисия в Народното събрание Борислав Гуцанов.

До абсурдното и скандално решение се стигна, след като кабинетът гласува мярката на заседанието си в сряда. Схемата пък беше oдoбpeнa oт Eвропейската комисия пpeз мapт, a cpeдcтвaтa бяxa предвидени пpи aĸтyaлизaциятa нa бюджeтa през 2021 г.

Авиопревозвачите отправят молба да не се допуска лобисткото решение финансовата помощ за авиационните превозвачи във връзка с последиците от пандемията да бъде за покриване на задължения към 31 декември 2019 г.

От АИБА са категорични, че в това няма никаква икономическа и пазарна логика и че тази помощ няма да отиде по предназначение.

От бранша настояват в текста на Постановление на Министерски съвет, с което ще се определят условията за разпределяне на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата се предоставят за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. - 31 декември 2021 г.

46-тото народно събрание одобри отпускането на финансова помощ за авиационните превозвачи в България. Противно на всякаква логика обаче текстът, гласуван в "Закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет за 2021 г." предвижда средствата "да се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към 31 декември 2019 г."

От АИБА заявиха, че задължения, налични към края на 2019 г. не са и не биха могли да възникнат в резултат на пандемията от COVID-19, настъпила през 2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK