Евтини лекарства изчезват трайно от пазара у нас

Снимка: БГНЕС

През декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки

Хинков заяви, че забраната за износ на инсулин ще бъде удължавана периодично, за да се гарантират необходимите количества за българския пазар.

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен и се обостря периодично. Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Христо Хинков.

По негови думи през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са намалели на пет.

Той посочи, че основният проблем е, че няма връзка между търговците на едро и аптеките.

"Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони", отбеляза Хинков.

Министърът смята, че проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Той не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин въпреки забраната на ведомството.

"Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях", коментира Хинков.

По негови думи евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар.

"Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук", поясни той.

Той отбеляза, че една от промените в закона за лечебните заведения е повторното създаване на Агенция по трансплантации. Министърът припомни, че преди години е имало фонд за лечение на деца в чужбина, но решенията от там са излизали бавно. Според него създаването на такава агенция по трансплантации ще координира много по-добре както трансплантации в страната, така и в транспорта.

Той бе категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK