Майката на Даная: Не водя война срещу лекарите и "Пирогов"

Снимка: Нова

"Аз не съм жива. Само така изглеждам", подчерта Ани Стоянова

„От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се казват неверни неща. За мен е много важно те да бъдат изяснени. Миналата седмица в „Събуди се” гостува директорът на болницата по детски болести „Проф. Иван Митев” д-р Благомир Здравков, когото аз много уважавам. Струва ми се обаче, че информацията, която той даде – не беше много обективна. Той се усъмни, че аз няколко месец съм мълчала. Искам да е ясно, че не съм мълчала. Започнах да говоря за липсата на грижи за дъщеря ми, още докато тя беше жива. Аз се принудих да напиша пост в социалните медии, за да накарам неврохирург да я прегледа, защото такъв не се беше появил три дни”. 

Това заяви в студиото на „Събуди се” Ани Стоянова, майката на 15-годишната Даная, която почина през пролетта на 2023 г. Момичето  страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт, а органите ѝ дадоха шанс за втори живот на няколко души. Припомняме, че Стоянова поиска проверка на  обстоятелствата около смъртта на дъщеря ѝ в спешната болница "Пирогов”, защото според нея момичето е оставено без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия.

Майката на Даная поиска нова проверка на обстоятелствата около смъртта ѝ

Тя беше категорична, че отговорност от хората, замесени  процеса на лечение на Даня – ще се търси по съдебен път. „Това не е обществен въпрос. Но когато има проблем в такава голяма болница като „Пирогов” и тя е на цената на детски животи – има отговорен. Истината и отговорността в България не е ценна. Тя няма стойност. Ако питате каква е цената…Ето, погледнете ме. Аз съм цената. Аз не съм жива. Аз само така изглеждам. Моля не си мислете, че някой е способен да я плати.  Директорът на "Пирогов" трябва да си тръгне, независимо как се казва", подчерта майката на Даная.

Ани Стоянова заяви, че държавата "е абдикирала, няма институции". И настоя - лекарите да спрат да се държат с хората като с животни. "Време е да променим тази система. Когато се отиде на преглед, да има доверие между лекарите и пациентите. Това не е война срещу лекарите. Това не е война срещу "Пирогов". Това е урок по носене на отговорност", подчерта майката на Даная. 

„Започнахме чисто институционалната битка. Чакахме „Медицински надзор” пет месеца да излезе с одит. Не съм мълчала и ден. Няма един ден, в който да съм останала вкъщи, да пия вино и да проклинам света. Боря се от първия ден срещу това, което се случи”, категорична е Стоянова.

Случаят „Даная”: Повторната проверка установи нарушение в две лечебни заведения

По думите ѝ друго важно нещо, което трябва да се изясни, е аутопсията, която не е правена на Даная. „Беше ми предложена аутопсия. Аз отказах, защото ми беше обяснено, че аутопсията и донорството са несъвместими. Законово няма проблем, но чисто като технология  - не могат да се направят и двете. Даная стана донор на четирима души и за мен това беше много важно. Толкова много исках да запазя частици от нея тук и затова се съгласих с донорството. Аутопсията няма отношение към моите претенции. Моите претенции не са медицински. Аз нямам проблем с това как е направена операцията. Моите претенции са само и единствено и относно дали беше организиран добре процесът на лечение на Даная”, категорична е майката на момичето.

Тя попита как е възможно дете с хематологично заболяване, което си е ударило главата, да бъде изпратено вкъщи само с обезболяващо, без да бъде направен скенер. „Тя попита как три дни дете в реанимация няма кой да го погледне и само онлайн се случваха нещата и с консултация по телефона. Как аутопсията помага и доказва това?”, зададе въпрос тя. И подчерта, че дъщеря ѝ е третирана като здраво дете, а не като специфичен случай на пациент, който има хематологично заболяване.

След срещата с лекари и ръководство на „Пирогов” тя заяви, че „била продуктивна”. „Трябва да се осъвременят протоколите. Не съм против специализантите, но когато се появи някакъв по-специфичен случай, те трябва да имат някой зад гърба си, на който да се обадят. Срещата мина продуктивно, като изключим държанието на директора, който започна по едно време да фамилиарничи, което е абсолютна липса на уважение – не само към мен, но и към случилото се”, подчерта Стоянова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK