Националният военен университет и СУ разработват уникални за Източна Европа учебни програми

Снимка: БГНЕС

Програмите са първи по рода си и са насочени към цивилни студенти, които ще получават дипломи

Уникални за Източна Европа магистърски и докторски програми разработиха по съвместен проект Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски“ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът се нарича „Модернизация на Национален военен университет „Васил Левски“ и Софийски университет  „Св. Климент Охридски“ и е в професионално направление „Компютърна и комуникационна техника“. Финансиран е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.

Бюджетът на проекта е в размер на 1 963 234 лв., от които 1 215 544 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата идват от Европейския съюз, останалите са национално съфинансиране.

„Изкуствен интелект“, „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, „Геоинформационен мениджмънт и приложения“ и „Комуникационни технологии в сигурността“ са четирите нови магистратури, докторската програма е „Киберсигурност“. Те, както и целият проект, бяха представени пред медиите във Велико Търново от заместник-началника по научната и учебна част на НВУ полковник доцент д-р Николай Урумов, директора на Института „Научноизследователска и иновационна дейност“ във Военния университет доцент д-р Ваня Димитрова, която е и ръководител на проекта, и координатора от страна на Софийския университет - декана на Геолого-географския факултет професор д-р Климент Найденов.

Програмите са първи по рода си и са насочени към цивилни студенти, които ще получават дипломи, разписани от двамата ректори. Приемът стартира от новата учебна година и предвидените места за първите студенти са 50.

Виртуален университет с онлайн учебно-методически комплекти ще бъде изграден по проекта, в който НВУ е водеща организация. Голямата идея е да бъде изградена модерна и устойчива образователна система в двете висши училища, иновативни и съвременни модели на преподаване, дигитализация на програмите и мултидисциплинарност.

Проектът продължава 30 месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5