Стартира мащабна информационна кампания за разделно събиране на отпадъци в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

От всички нас зависи да живеем в чиста среда!

Община Благоевград започва мащабна кампания за разделно събиране на генерираните от фирми и домакинства отпадъци и третирането им. Целта е да се намали до минимум изхвърлянето на отпадъци в природата и да превърнем Благоевград и околностите му в чисто и зелено място за живот.

В община Благоевград са създадени условия за разделно събиране и третиране на отпадъците. За видовете отпадъци и създадената организация за събирането им можете да се информирате в официалния сайт на Общината, категория „Отпадъци“, съобщават от пресцентъра на администрацията. 

Благоевград разполага с инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и  компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими или зелени отпадъци. През инсталацията за предварително третиране ежедневно минава цялото количество битови отпадъци, събрано от ОП „Чистота Благоевград“. Годните за рециклиране отпадъци (хартия, пластмаса, метали и стъкло) се отделят ръчно, балират се и се предават за оползотворяване, а останалите се депонират на регионалното депо до с. Бучино. В компостиращата инсталация се преработват събраните при поддръжката на зелените площи клони и други зелени отпадъци, вкл. събраните от домакинства и фирми в кафявите контейнери. 

Предстои да бъде избран оператор и да заработи новата Анаеробна инсталация за третиране на биоразградими отпадъци (хранителни, зелени и/или дървесни). Процесът при нея е напълно естествен и не се нуждае от допълнителни реагенти или помощни средства, което го прави екологично чист. При максимално натоварване на тази инсталация от третирането на отпадъците ще се получават годишно 1 180 000 куб. метра биогаз и 5100 тона компост.

Контейнери за събиране на текстилни отпадъци  - дрехи, домашен текстил, обувки, чанти и други аксесоари са разположени на различни адреси в Благоевград, а местоположението им ще откриете тук.

В края на месец май по разпореждане на кмета на община Благоевград Методи Байкушев бе затворено депото за строителни отпадъци в село Изгрев, което от години функционираше незаконно и създаваше опасност от екологично замърсяване. Как да се освободите от строителни отпадъци можете да научите тук.

От всички нас зависи да живеем в чиста среда!

Можем да го постигнем, ако се всеки от нас положи усилия и разпределя отпадъците, които генерира и ги изхвърля на указаните за това места.

В следващите дни и седмици Община Благоевград ще представи подробно как хората могат да се освободят от различните видове отпадъци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//