В Гоце Делчев изложиха за поклонение мощите на свети Лука Кримски

Снимка: Infomreja.bg

Те се намират в параклиса, носещ името на светеца

От снощи в параклиса „Свети Лука Кримски“, намиращ се в новостроящия се храм „Рождество Христово“ в Гоце Делчев, са изложени за поклонение мощите на самия свети Лука Кримски. Донесе ги от Гърция Негово Високопреосвещенство Арголидският митрополит Нектарий.

Десетки миряни очакваха пред храма в Новия квартал пристигането на гръцките пратеници начело с митрополит Нектарий. Той пристигна точно в определеното време и веднага поднесе на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим урната с мощите на светеца. След като бяха изложени за поклонение в храма и пръв пред тях коленичи митрополит Серафим, започна специална служба с участието на Неврокопския митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент Йоанис Папахронис.

С вълнение един след друг миряните пристъпваха към урната, отдавайки почит на светеца, приживе бил известен лекар, помогнал на хиляди хора.

Поклонението пред мощите ще продължи до края на днешния ден. А довечера от 19 часа в сградата на Неврокопската митрополия ще се проведе беседа с Арголидския митрополит Нектарий. Той е човекът, който най-подробно е проучил живота на свети Лука и е написал две книги за него.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd