Лидерска среща в НС: Властта обсъжда ротацията и назначенията в регулаторите

Снимка: Infomreja.bg

Днес е и последният ден за подаване на кандидатури за двете вакантни места от парламентарната квота в Конституционния съд

Лидерите на формациите в управляващото мнозинство се събират на среща в първия ден от новата сесия на парламента. Основните теми са ротацията на премиерите и назначенията в регулаторите. Днес е и последният ден за подаване на кандидатури за двете вакантни места от парламентарната квота в Конституционния съд, пише БНР.

Срещата в лидерски формат на формациите от управляващото мнозинство е насрочена преди началото на пленарното заседание, което ще даде старт на новия политически сезон след коледната ваканция на депутатите.  Очаква се да бъде обсъдена ротацията на премиерите в кабинета и възможна смяна на министрите.

От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС декларираха, че първата селекция ще е на Николай Денков и Мария Габриел след анализ на свършеното от всеки, чак след това имената ще достигнат до политическите партии. На дневен ред е и постигане на споразумение за условията, по които ще се попълват в регулаторните и контролните органи. 16 са регулаторите с изтекъл мандат.

Днес изтича срокът за внасяне на предложения за членове на КС. Две са местата за попълване от парламентарната квота. До този момент само ПП ДБ са обявили своята номинация – това е бившият съдия от ВКС Борислав Белазелков. Три са имената, за които се спекулира, че ще бъдат издигнати от ГЕРБ – Десислава Атанасова, Радомир Чолаков и Екатерина Захариева. От "Възраждане" също обявиха, че ще имат кандидат, но ще го обявят днес.

А в пленарна зала председателите на парламентарни групи ще представят приоритетите си за новия политически сезон. Първият закон, който ще бъде гласуван тази година, са промени в Закона за закрила и развитие на културата на първо четене. От БСП обявиха, че още тази седмица ще искат изслушване на премиера Денков и вицепремиера Габриел относно ангажиментите, поети от страната срещу приемането ни в Шенген по въздух и вода.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK