Радев и Главчев решават за рокадите в служебния кабинет

Снимка: Infomreja.bg

49-ото Народно събрание се събира на последни три редовни заседания

Решаваща политическа седмица. В понеделник президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев с нова среща на „Дондуков” 2, за да решат за рокадите в служебното правителство. А 49-ото Народно събрание се събира на последни три редовни заседания, преди да излезе във ваканция.

Очаква се политическата развръзка на казуса с министъра на външните работи в служебния кабинет. Преди седмица Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Първото предложение беше за Даниел Митов от ГЕРБ, но той отказа след редица критики. Така министър-председателят обяви, че няма „План Б” и реши сам да поеме и този пост. Президентът го посъветва да помисли до понеделник.

Според правния съветник на държавния глава Крум Зарков, Радев няма да бави указите, ако Главчев е сигурен в решението си. Така очакванията са утре след разговора държавният глава да издаде два указа – за смяната на министъра на външните работи и за смяна на министъра на земеделието, каквото предложение също имаше от премиера.

Правният съветник на президента Крум Зарков уточни, че Радев няма краен срок, в който трябва да издаде указите, но не очаква да има забавяне, пише Нова тв.

„Президентът заяви ясно, че очаква финалното решение на Главчев утре. Президентът също така много ясно подчерта, че това решение той да бъде и външен министър му се струва странно, така че утре ще видим от техния разговор какво в крайна сметка е решил премиерът. Негова е думата и отговорността. Ако премиерът е категоричен в своето решение президентcj няма основание да бави указите”, каза Зарков.

Според него, съвместяването на двата поста ще изправи Главчев пред сериозно предизвикателство. „Много са предизвикателствата пред един премиер. Не е лесно и на външен министър, който има и пряка отговорност към организацията на изборите. Така че Главчев ще се наеме с много сериозна отговорност да се надяваме да е готов за нея”, допълни Зарков.

А отговорността за случващото се смята, че трябва да се търси в Народното събрание.”Няма никакво съмнение, че отговорността за всичко случващо се е на трите партии, които гласуваха последните промени в Конституцията.Това са ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Те носят собствената си тежест в сегашното Народно събрание”, подчерта съветникът на Радев.

С остри критики срещу доскорошните партньори в управлението излезе и вицепрезидентът Илияна Йотова. „До вчера управлявалата коалиция вече не е единна в интересите си, откъдето започнаха и престрелките”, каза тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не одобри и второто предложение на Главчев за министерство на външните работи. Тя заяви, че очаква председателят на парламента да насрочи за гласуване искания вот на недоверие срещу кабинета. „Дали е Даниел Митов или Главчев - това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица не ГЕРБ. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това”, каза Нинова.

Томислав Дончев призова: „Да се опитаме да имаме един малко по-спокоен политически наратив, който има връзка със законите на логиката”.

Очакванията са след срещата с премиера утре държавният глава да издаде и двата указа за промените в кабинета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//