Почитаме свети Георги Победоносец

Снимка: БНР, архив

Броят на имениците днес надхвърля 200 000

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия.

Георги бил смел и доблестен мъж. На 20-годишна възраст станал началник на легион, разказва отец Дамян от столичния храм "Св. Георги":

"Бил любимец на императора, но когато разбрал за тези гонения, които император Диоклециан започнал срещу християните, тогава Георги сам се изправил срещу него и засвидетелствувал, че истината е сам Христос".

Императорът увещавал Георги с титли и богатства да се откаже от вярата си, но не успял. Затова императорът наредил да бъде измъчван по най-жесток начин.

"Но той по Божия благодат бил изцеряван и Господ лично му давал духовните сили, чрез които претърпял тези страдания. Въпреки жестоките мъчения той оставал твърд във вярата и нищо не можело да го разколебае".

Разярен от непоколебимостта на Георги, Диоклециан заповядал да бъде обезглавен. Така Свети Георги умира мъченически в името на вярата в Исус Христос.

"С неговата вяра и по неговите молитви, Бог е помогнал на много хора, затова и по нашите земи толкова много хора го почитат".

По данни на НСИ Георги е най-разпространеното мъжко име в България през 2023 г. Близо 150 хиляди мъже носят името Георги, а броят на имениците днес надхвърля 200 000. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//