Откриха Български образователен и културен център в Будапеща

Снимка: Прессекретариат

Центърът е изграден със съдействието на България и Унгария

Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Във вените и  на двата народа тече кръвта на нашите предци със стремежа им към свобода, справедливост, независимост и съвършенство. Това заяви президентът Румен Радев вчера в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави. Българският президент е на официално посещение в Унгария по покана на президента Шуйок.

Румен Радев открои енергията, упоритостта и всеотдайността на българската общност да реализира строежа на сградата, в която ще бъдат разположени образователни и културни институции и граждански организации на българската общност. Срещу новото здание се намира Българският културен дом, а до него – Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“. Така се събират на едно място стълбовете на българската общност в Унгария, което е дългогодишна тяхна мечта.  Румен Радев изрази признателност към унгарската страна за последователната подкрепа към българите в Унгария да съхранят своята национална идентичност, традиции, език и култура. Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на страната. Наброява около 6300 души по данни от преброяването през 2022 г.

В изказването си унгарският президент посочи, че всички, които работят усърдно за запазването на българската идентичност и на българската общност в Унгария, заслужават признание за своя труд. Той посочи, че българите и унгарците са свързани не само от обща история, но ги обединява и вековно приятелство, общи ценности и взаимно уважение към културата и традициите на двата народа. По думите му днешната церемония е израз на това.

След откриването на Българския образователен и културен център Румен Радев и Тамаш Шуйок разгледаха новата сграда, а преди началото на церемонията посетиха и Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“. Държавният глава разговаря и с представители на българската общност, които присъстваха на тържественото събитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//