Съдът в Страсбург осъди Гърция за разкриване на лични данни на ХИВ-позитивни проститутки

Снимка: iStock

Съдът е постановил общо 70 000 евро обезщетения по делото

Европейският съд по правата на човека постанови, че Гърция е нарушила правото на личен живот на група жени, които са били арестувани през 2012 г. и публично идентифицирани като ХИВ-позитивни проститутки, застрашаващи общественото здраве, предаде Асошиейтед прес.

Делото е заведено в съда в Страсбург от 11 гъркини, 10 от които са били арестувани и обвинени в умишлен опит за нанасяне на тежка телесна повреда след твърдения, че са правили секс с клиенти без предпазни средства. Единадесетата жена е била погрешно идентифицирана вместо сестра си.

Пет от жалбоподателките вече са починали, уточнява АП.

Европейският съд по правата на човека постанови вчера, че гръцките власти са нарушили правото на личен живот на две от жените, като насилствено са ги подложили на кръвни изследвания, а на други четири жени – като са публикували техни лични данни. Съдът е постановил общо 70 000 евро обезщетения по делото.

Според съда в Страсбург разпространената информация за ХИВ-позитивния статус на жалбоподателките е могла да повлияе драматично на личния и семейния им живот, както и на социалното и трудовото им положение, като ги изложи на порицание и риск от остракизъм. Прокурорът, който е разпоредил публикуването на личната информация на жените, "не е проучил (...) дали е можело да бъдат предприети други мерки, които да гарантират по-малка степен на излагане на жалбоподателките на риск", се казва още в решението на европейския съд.

Преди изборите в Гърция през 2012 г. тогавашният министър на здравеопазването Андреас Ловердос поде кампания срещу нелицензираните публични домове след скок на случаите на заразяване с ХИВ. В рамките на кампанията от нелегални публични домове и от улиците бяха прибрани жени и подложени на тестове за ХИВ в полицейските участъци. Обвинения бяха повдигнати на над 30 жени, а властите публикуваха техни лични данни, снимки и ХИВ-статуса им, като ги обвиниха, че умишлено са застрашили здравето на клиентите си, предлагайки секс без предпазни средства.

Проституцията в Гърция е легална, отбелязва АП и допълва, че се изискват редовни медицински прегледи на предлагащите секс срещу заплащане.

Няколко от жените, замесени в този случай, починаха, като една от тях сама е отнела живота си, посочва агенцията. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK