Депутатите се събират заради новия служебен премиер

Снимка: Infomreja.bg

Желязков свиква извънредно заседание

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 2 април от 10.00 часа.

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от пресцентъра на НС. Точката е единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март.

Припомняме, че в последния работен ден на март Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за Българската народна банка (БНБ). С промените се регламентира, че при назначаване за служебен премиер на управителя или подуправител на БНБ, омбудсмана или заместника му, председателя и заместник-председателя на Сметната палата, те могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“.

Според приетите промени в Конституцията през декември 2023 г. за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

С промените в Закона за Българската народна банка се цели управителят и подуправителите на БНБ да имат възможност да извършват и друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ само когато са назначени за служебен министър-председател. В случай че някой от тях бъде назначен за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани. Предвижда се и омбудсманът, заместник-омбудсманът, председателят, заместник-председателят на Сметната палата също да имат възможност да заемат платена длъжност, само когато са назначени за служебен министър-председател.

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент от печалбата на „Българския енергиен холдинг” ЕАД за финансовата 2023 г. Предвижда се министърът на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на БЕХ, да не разпределя дивидент от печалбата на БЕХ в размер на 425 млн. лв., представляващ разликата между 1,225 млн. лв. - печалба по годишния финансов отчет за 2023 г. след данъчното облагане и внесения дивидент от коригирано разпореждане на Министерския съвет за 2023 г. Вносители на проекта на решение са народните представители от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Жечо Станков, Мария Белова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK