Президентът: Отговорност за хаоса със служебното правителство носят партиите в парламента

Снимка: Президентството

"Те сътвориха недоносчето на промените в Конституцията"

 Нелепо е хората, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че се колаборирам с тях. Вместо да ни занимават ежедневно със своите фантазии, тези хора дължат ясен отговор на българските избиратели, дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до промените в Конституцията и всички проблеми, които днес трябва да решаваме. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес. „Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да „реформират“ Конституцията, родиха едно недоносче, което ни доведе до целия този хаос в момента“, допълни държавният глава.

Президентът подчерта, че отговорност за служебното правителство носят партиите, сътворили „този генератор на хаос - промените в Конституцията“, и пряко министър-председателят, както е записано в Конституцията. „Намесих се един-единствен път, когато процесът излезе извън границите на нормалното", посочи той, като допълни, че   министърът на външните работи е пряко отговорен за изборите в чужбина, а заместник-председател на партия да организира вота, в който партията му участва, би дискредитирало целия изборен процес. „Трябва да отбележим, че макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси“, заяви Румен Радев. Той посочи, че позицията му за назначението не е била в защита на Стефан Димитров, а против това заместник-председател на партия да отговаря за вота зад граница.

Във връзка с предложението служебният премиер да поеме и поста на министър на външните работи, Румен Радев посочи, че е получил „авангардното предложение“ вчера вечерта. „Струва ми се, че г-н Главчев все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външното министерство. Моят съвет е да се консултира с експерти какво означава това да поеме и Министерството на външните работи“, каза президентът, като подчерта значимостта на ролята на правителството в осигуряването на нормална среда за провеждането на изборите. Румен Радев допълни, че е много важно какъв екип от заместници ще се сформира в МВнР и би било илюзия, че Димитър Главчев ще може да овладява всички процеси във ведомството.

Попитан дали ще издаде указ за освобождаването на министъра на земеделието, държавният глава посочи, че предложението му към Димитър Главчев е било назначенията за двата министерски поста да са в един указ. „Несериозно е, олекваме, всеки ден да издаваме указ за смяна на министри, които са назначени преди една седмица, гласувано им е доверие и са мотивирани от същия този министър-председател“, каза Румен Радев.

На въпрос дали липсата на главен секретар ще доведе до проблеми в провеждането на изборите, държавният глава заяви, че това е изцяло отговорност на МВР и на Димитър Главчев. По думите на президента каквито и опити да се правят за прехвърляне на отговорност към президентството, включително и от служебния премиер, в основния закон на страната ясно е записано, че Министерският съвет ръководи вътрешната и външната политика на България.

Във връзка с твърденията, които се правят за споразумението с компанията „Боташ“, Румен Радев напомни, че договорът допринася за енергийната диверсификация на България. „Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът на Кирил Петков ни остави без газ, без интерконектор, без слотове, без търгове. Тогава Кирил Петков се молеше на турския президент за един единствен слот и то без успех“, заяви президентът. По думите му, чрез договора са се създали  възможности най-сетне България да се възползва от геостратегическото си положение и да печели от продажбата на газ от резервирания капацитет, а не само да транзитира. Президентът повдигна въпроса защо при управлението на ПП-ДБ „Булгаргаз“ е довеждана почти до фалит, а в страната ни е идвал тръбен газ от една-единствена посока. „За миналата година българската консумация на природен газ е била 2,7 млрд. куб. метра, а 1 млрд. куб. м. идват от Азербайджан. При положение че не е била използвана възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ, с какъв произход са останалите количества от 1,7 млрд. куб. м., през какви посредници са минали и защо, както и на каква цена?“, заяви президентът.

Президентът посочи, че договорът следва да бъде разглеждан всеобхватно и да се анализират всички тенденции на енергийния пазар и консумацията на газ в региона. С въвеждането на „енергийната вноска“ ПП-ДБ обаче дискредитираха страната ни като партньор и търговец в цяла Европа и тепърва ще трябва да се възстановява доверието. Ако не могат да се реализират амбициите България най-сетне да продава газ, то тогава нека договорът се преразгледа, но не да се изхожда от моментната картина на пазара, а да се гледа занапред и в регионален мащаб, призова Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//