Изпратихме поредния контингент в Косово, военните в Благоевград работят в обновена сграда

Снимка: Infomreja.bg

Двете събития се състояха непосредствено едно след друго

Български военен контингент ще бъде изпратен за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в тържествената церемония по изпращане на военно формирование.

Ритуалът се състоя на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

В операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) ще се включат над 100 военнослужещи основно от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

Заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово е майор Красимир Дамянов, а командир на ротата е капитан Фердо Фердинандов.

Във вторник изпращаме над 100 мъже и жени. Българската армия, специално с мисиите зад граница, изпълнява държавната политика по отношение приноса ни към стабилността и спокойствието на Западните Балкани. Искам да подчертая, че заповедта за активиране на контингента дойде в петък вечерта. Вторник изпращаме контингента. Над 100 военнослужещи, окомплектовани, мотивирани и готови да изпълнят задачите, които са присъщи на мисията. Само може да се гордеем с това. С допълнително разгръщане на контингента в Косово вече ще имаме около 300 военнослужещи, което е един значителен принос към операцията на НАТО в Косово. Подготвени сме, сертифицирани сме. Убеден съм, че те ще изпълнят задачите. Това, което се нуждаем - укрепване на отбраната, на армията ни, за което имаме политически консенсус, надявам се наистина да се случи и това е примера, който даваме, заяви адмирал Ефтимов пред журналисти.

Ситуацията е стабилна. Искам само да напомня, че операцията в Косово започна с над 50 хил. военнослужещи. Тази бройка намаля в съответствие с изменение на обстановката. Стабилна е обстановката. Реагираме на всякакви признаци, на всякакви ситуации, които могат да се развият. Затова командира на мисията поиска да бъде активиран този резерв и ние реагираме. За сега има около 5 хил. души в Косово, което мисля, че е достатъчно в настоящия момент и съответства на ситуацията, допълни Ефтимов.

Военнослужещите ще прекарат в Косово около 6 месеца.

Кметът на Благоевград – Методи Байкушев, се обърна към военните със следните думи:

Ние знаем, че ако не е тази мироопазваща мисия вероятността за ескалация и за нови трагични събития е наистина голяма. Именно заради това вашата мисия е от изключителна важност. Вие отивате там, за да защитавате човешки животи, сигурността и стабилността на цял един регион и демокрацията в една млада държава. Това са ценности от изключителна важност за нас. Именно заради това от сърце искам да ви пожелая успех в тази мисия. Когато тя свърши - да се върнете всички тук живи и здрави и да ви посрещнем с вашите семейства и да ви благодарим, че изпълнихте най-важната мисия.

Областният управител с административен център Благоевград – Георги Динев, пожела успех на войниците.

Днес вие се отправяте на поредна мисия далеч от нашата родина, за да браните мира и сигурността. На вашите плещи лежи огромна отговорност, но вие отново ще бъдете стожера на мирния процес. Не забравяйте, че всеки един от нас, мислено ще бъде с вас. Имате нашата пълна подкрепа. Убеден съм, че няма да щадите сили и умения и да изпълнявате задачите си в интерес на българската армия. Самото ви участие в тази мисия е едни пореден знак на ангажираността на България към нашите съюзници от НАТО, защото всяка стъпка към мир и сигурност в Косово, е стъпка към по-стабилна и просперираща Югоизточна Европа.

Красимир Дамянов – командир на контингента, се обърна с благодарствено слово към присъстващите:

Благодаря на военното ръководство за гласуваното ми доверие. Искам да се обърна и към личния състав на контингента и да му благодаря за проявената отговорност, професионализъм и мотивация. Уверен съм, че със съвмести усилия ще изградим сплотен и задружен екип, с който гордо и уверено ще се справим в пълен обем с поставените ни задачи, издигайки престижа и авторитета на въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване пред нашите коалиционни партньори.

В бившето казармено поделение се състоя и тържествен ритуал по откриване на щаб на военно формирование 26400.

На него присъстваха официалните лица, които бяха на церемонията. И на двете събития бе отслужен водосвет за здраве.

Днес откриваме сградата на щаба на Трето бригадно командване. Аз символично помолих да бъде прерязана лентата от командира на ТБК, от областния управител и от заместник-кметът по строителството към Община Благоевград, защото консенсус в обществото по отношение на развитието на българската армия трябва да бъде на държавно и местно ниво. Разчитам на представителите на държавната, общинската и областната власт да се включат в така необходимия процес по правенето на достоянието на обществото колко благородна тая професия, колко е отговорна. И че способностите, които имаме, трябва да се развиват. Живеем в сложна и динамична обстановка, където безспорно нуждата от въоръжените ни сили е по всякакво съмнение. Затова трябва да рекламираме военната професия. Разчитам на представителите на местната власт в предстоящи конкурси. Предоставяме добри условия, нова инфраструктура. ТБК има една от най-добрите структури в БА. Условията стават все по-привлекателни не само по отношение на заплащане, а и по отношение на условия – развиват се модернизационните проекти, заяви адмирал Ефтимов пред ИНФОМРЕЖА след прерязването на лентата.

В сградата се помещава сградата на Трето бригадно командване, а достъпът до нея е ограничен.

Аз разчитам на тези момчета. Ситуацията по отношение на сигурността е сложна. Поддържаме висока готовност и ще се развиваме. Те се представят достойно – с традиционно участие на мисиите на БА. Те заслужават тези условия!, завърши Ефтимов.

Той си пожела откриване и на други сгради и приемането на нова въоръжена техника.

Началото на историята на настоящата сграда започва точно преди близо 70 години, когато със заповед от 27.10.1955 г. в нея е настанен щаба на Трета планинска стрелкова дивизия.

От 1961 г. до 2001 г. сградата се използва от щаба на Трета мотострелкова дивизия.

От 2001 г. до 2003 г. в сградата е развърнат щаба на 3 бригадно резервно командване.

От 2003 г. до 2008 г. в сградата е настанен щаба на 3 мобилизационна база.

За времето от  2008 г. до 2024 г. сградата не се използва.

През 2012 г. в настоящият войсковия район е сформиран 3 отделен механизиран батальон, с което през 2015 г. се поставя началото на възстановяването на сградата чрез изготвянето на първата количествено стойностна сметка-КСС.

През 2018 г. сградата е включена в единния финансов план за основен ремонт и министерството на отбраната сключва договор за основен ремонт.

Сключеният договор за ремонт е на стойност 4 572 169.10 лв.

През 2019 г. е изготвен и утвърден и през месец септември 2019 година, започват строителните дейности по възстановяване на сградата за изпълнител на проекта е избрана фирма „Диана Комерс“.

Ремонтът продължава до март месец 2021 г., след което е изготвен протокол за установяване годността на строежа. Протоколът е подписан от комисия от Министерство на отбраната, Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, и фирмата изпълнител на проекта. След подписването на протокола, директорът на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, подписва разрешение за ползване. През месец март 2024 г., в сградата са настанени Командване, ЩАБ и КИВ на 3 Бригадно командване.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//