Петков: Отбранителната ни стратегия е да модернизираме армията с технология от 21 век

Снимка: Infomreja.bg

Въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизират едновременно, заяви още той

„Отбранителната ни стратегия е да модернизираме армията с технология от 21 век”.  Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

„Радарите на F-16 могат да проследяват 20 цели и да засичат въздушни наземни цели на 300 км. МиГ-29 може да проследява максимално само 10 цели и да засича въздушни наземни цели на най-много 245 км или 55 км по-малко от способностите на F-16”, добави той и уточни, че ако двата самолета летят един към друг, то пилотът на F-16 ще засече МиГ-29 40 секунди по-рано. „Това могат да бъдат 40 секунди разлика между живота и смъртта на българския пилот”, подчерта той.

„Вярвам, че българската армия заслужава най-добрите технологии за отбрана. Вярвам, че и въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизират едновременно, за да имат оперативна съвместимост, трябва да имат оперативна съвместимост с нашите партньори в НАТО”, посочи той.

„Ето защо се радвам, че едновременно придобиваме F-16 блок 70 и сухопътните страйкъри, защото така българската армия може да има отбранителна способност, която наистина да е модерна и базирана на технологиите от 21 век. Само така можем да имаме истинска сигурност за гражданите и да сме добри партньори в НАТО. Най-важното е, че тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно със способностите на нашите съюзници от НАТО да направим така че България никога да не влезе във война”, каза още Петков. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK