“Възраждане” ще се бори с корупционните практики със Законопроект

Снимка: ПП "Възраждане"

Народните представители от “Възраждане” се срещнаха с еврокомисаря Дидие Рейндърс

Народните представители от “Възраждане” Стоян Таслаков, Димчо Димчев, Петър Петров и Златан Златанов взеха участие в среща с еврокомисаря в ресор „Правосъдие“ Дидие Рейндърс. Тема на срещата бе докладът на Европейската комисия за върховенството на правото за 2023г. в България. Народните представители от “Възраждане” намират следните забележки и коментари : Ефектът от извършените през последните 2г. законодателни промени от  евроатлантическите правителства и представени като съдебна реформа е нулев.

На първо място, за съжаление, трябва да бъде отчетен фактът, че закриването преди 2г. на така нареченото специализирано наказателно правосъдие, което първоначално бе създадено преди 13 години именно под давление от европейските институции, не доведе до положителен резултат конкретно в борбата с организираната престъпност.

Вече през няколко месеца има по едно „знаково убийство“ на личности със спорна репутация в обществото, а по правилно такива убийства никога не биват разкрити. Образно казано, Еврокомисарят идва навреме, защото последното такова поръчково убийство на фигура от криминалния свят, със съмнения за политическо влияние, беше извършено показно само пред няколко дни. А за последните 30г. тези неразкрити поръчкови убийства вече са над 160.

На второ място, въпреки заявките за реформи и постоянните ремонти на законодателството, пряко свързано с правораздаването, в последните дни наяве излязоха схеми на дългогодишно влияние в съдебната система; публично бяха разгласени оплаквания от съдии пред техния висш орган за извършвана корупция в съдебната власт, упражняван натиск върху тях, незаконосъобразно подслушване, разрешено от едни съдии на други 150 съдии, за да бъдат контролирани последните с компромати, защото вероятно има от какво да се страхуват във връзка със своята дейност в съдебна зала.

В борбата с престъпността също се задълбочават проблемите – само преди 2 дни, заради скандал с упражняван масов натиск в съдебната система, оставка подаде административният ръководител на най-голямата организация в прокуратурата – Софийска районна прокуратура, заедно с неговите четирима заместници. Така в момента в системата на прокуратурата имаме двама временно изпълняващи длъжността административни ръководители. 

Ефектът от всичко това е, че се засилва недоверието от гражданите в съдебната власт. А като резултат от това засилващо се обществено недоверие, висшият ръководен орган на съдебната власт не изпълнява за поредна година заложените в началото размери на приходи от съдебни такси в гражданското и административното правосъдие поради една причина – увеличава се броят на българските граждани, които не вярват на съдебната система.

Беше посочено от Стоян Таслаков, че все още е налице масова корупция по високите етажи на властта, неспазване на законодателството и поругаване дори на Конституцията. Той даде пример с оспореното решение на Народното събрание, с което бе отхвърлено предложението за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043г.

“От страна на “Възраждане” считаме, че Европейската комисия следва да обърне внимание на следните необходими промени в областта на правораздаването, за да се усъвършенства върховенството на закона: Под претекста на спазване на принципа за независимост на съдиите, понастоящем не се осъществява абсолютно никакъв ефективен регулярен контрол на текущата дейност и актове на магистратите по висящи дела. Законодателството е направено така, че органът, който трябва да го извършва, е с умишлено орязани правомощия по законодателен път, за да липсва такъв контрол. Това води до неминуем и несанкциониран произвол. Както правилно отбеляза и еврокомисарят на срещата, според нас трябва значително да бъдат увеличени правомощията на Инспектората. Дейността на основния орган, който следва да съблюдава за обществения интерес и борбата с престъпността и корупцията – Прокуратурата – все още се упражнява при пълна липса на контрол и такъв не може да бъде извършен и по инициатива на граждани, които под една или друга форма биха били засегнати от такава евентуална незаконосъобразна дейност. Следва да бъдат направени законодателни промени, които да санкционират ефективно забавянето на дела, делата на трупчета, повдигането на порочни и неиздържани обвинения и накрая - борбата с корупцията по високите етажи на властта –  необходими са допълнителни законодателни промени, за да заработи ефективно съответният независим държавен орган, създаден за тази цел само преди няколко месеца. Ние от “Възраждане” подготвяме пакет от законодателни промени, с които да е невъзможно замитането на корупционните практики във висшите органи на държавата”, заяви народният представител от “Възраждане”, Петър Петров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK